Mandarin a táplálkozásban

A népgyógyászok rendszeres fogyasztását koleszterincsökkentőnek és rákmegelőző hatásúnak tartják.

A keresztezés és nemesítés eredményeként született mandarin (Citrus reticulata) Kínában és Vietnamban őshonos, Európában csak a XIX. sz. elején jelent meg. A legenda szerint  „elferdített alakja a szankszrit mantrin (tanácsadó, miniszter) szónak, amely már régóta használatos a malájok nyelvében, és a saját, meg a kínaiak tisztviselőinek rangját, méltóságát jelentette.” A 20. század elején egy algériai gazda (Clément) tovább nemesítette és így jött létre az egyik legkedveltebb változat a magmentes klementin. 

Miért fogyasszuk?
Az egyik legédesebb déligyümölcs a citrusfélék családjába tartozik. A- és C-vitaminban gazdag, ezért vitaminpótlásra mindenképpen nagyon célszerűen szolgál. Mivel déligyümölcsként a szervezet hűtésére is szolgál, semmiképp sem szabad télen túlzásba vinni a fogyasztását.

A népgyógyászok rendszeres fogyasztását koleszterincsökkentőnek és rákmegelőző hatásúnak tartják. A mandarin héjában és membránjában található pektin (oldható rost) mérsékelten csökkenti a vérkoleszterinszintet, de mellette a flavononokról is elmondhatjuk ezt.

Azokon a területeken, ahol a citrusfélék fogyasztása jelentős, a rákos megbetegedések okozta halálozási arány kisebb. Holland kutatók szerint a gyomorrák kialakulásának rizikóját csökkentik a déligyümölcsök. A citrusfélék rákellenes hatása, így a mandariné is, egyrészt az igen erős antioxidáns hatású C-vitaminnak, másrészt magas élelmirost-tartalmuknak tulajdonítható.

Fontos fitokemikáliája, hasonlóan a narancshoz és a grépfrúthoz, a flavonon heszperidin. Ezek a flavononok elsősorban e citrusfélékben találhatók, és antioxidáns hatásuk révén védik a szervezetet a szabad gyökök káros hatásától. A flavononok segítik a C-vitamin felszívódását és aktivitását, ami egészséges bőrben segíti a kollagén képződését, védi a szervezetet a baktériumokkal szemben, és egészségesen tartja az ereket.

A gyümölcs héjából illóolajat különítenek el hidegen sajtolás útján. A héj olajtartalma 2%, így 1 kg olaj elnyeréséhez 50 kg friss gyümölcshéj kell. Összetevői: limonen, dipentén, terpineol, aldehidek. Belsőleg: kedélyjavító, vértisztító, frissítő, gyomor-, bél-, epeműködést serkentő, depressziót szüntető hatású. Külsőleg: feszültségoldó, lehangoltság, depresszió esetén használandó. Javallt még kimerültség, idegesség, túlfeszítettség esetén.

C-vitamin-tartalma kiemelkedő (30 mg/100 g), jelentősebb mennyiségben tartalmaz kalciumot, magnéziumot, foszfort. Jelentős a cukortartalma, hiszen a 10%-ot is meghaladja, s annak is legnagyobb hányada a szacharóz. 100 g gyümölcs 46 kalóriát tartalmaz.

Összeállította: Ferencz Anita FruitVeB

 

  • mandarin


%d bloggers like this:

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás