03 júl Laskagomba-halom
Pirított zsemleszeletek betakarva húsos-gombás péppel és gombalepedővel.
Hozzávalók:
- 4 zsemle
- 40 dkg laskagomba
- 20 dkg darált sertéshús
- 4 paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 1 dl fehérbor
- zsemlemorzsa
- 2 tojás
- 15 dkg reszelt sajt
- petrezselyem
- őrölt bors
- só
Elkészítés:
A gombából tenyérnyi szeleteket vágunk, leforrázzuk, lecsöpögtetjük, vajban puhára pároljuk, közben sóval ízesítjük. A gomba apraját szintén leforrázzuk. A finomra vágott hagymát vajban megpirítjuk, és hozzátesszük a darált húst, átpirítjuk, majd az apróra vágott gombát is beleadjuk. Sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemmel fűszerezzük, bort öntünk alá, és időnként megkeverve puhára pároljuk. Addig pároljuk, amíg csak egészen kevés szaft marad alatta. Közben a zsemléket felkarikázzuk, és megpirítjuk. Egy tepsit kivajazunk, és pirított zsemleszeleteket rakunk bele, egymástól távolabb. Mindegyikre kisebb halmokat rakunk a húsos-gombás pépből, és betakarjuk egy-egy szelet gombával. A tetejére egy-egy karika paradicsomot teszünk, megszórjuk reszelt sajttal, zsemlemorzsával, olvasztott vajjal meglocsoljuk, és előmelegített sütőben megpirítjuk.