01 okt Kukoricaropogós
Aranybarnán roppanós, belül lágyan zöldfűszeres finomság.
Hozzávalók:
550 g csemegekukorica
150 g liszt
160 ml tej
1 tojás
1 teáskanál füstölt paprika
1 teáskanál sütőpor
2 szál zöldhagyma, apróra vágva + néhány vékony csík a tálaláshoz
10 g metélőhagyma, karikázva
egy marék friss petrezselyem, finomra aprítva
só, frissen őrölt bors
olaj a sütéshez
Elkészítés módja:
Egy nagy tálban először összekeverjük a lisztet, a sütőport, a füstölt paprikát és a tejet, majd hozzáadjuk a tojást, és simára dolgozzuk. Ezután beleforgatjuk a kukoricát, az apróra vágott újhagymát, a metélőhagymát és a petrezselymet, végül sóval és borssal ízesítjük. A massza sűrű, de jól kanalazható állagú lesz. Egy serpenyőben körülbelül egy centi olajat hevítünk közepes lángon. Amikor egy kis adag tésztát beledobva azonnal serceg, készen állunk a sütésre. A lepényeket kanállal adagoljuk: nagyobb darabokhoz két púpozott evőkanálnyi masszát teszünk a serpenyőbe, kisebbekhez elég egy kanálnyi. Fontos, hogy mindig ugyanabban a sorrendben adagoljuk, így könnyen követhetjük, mikor kell megfordítani őket. Két perc után óvatosan átfordítjuk a lepényeket, majd újabb két percig sütjük, időnként megmozgatva, hogy minden oldaluk egyenletesen piruljon. Akkor jók, ha mély aranybarnák, és a kukoricaszemek szélein roppanós darabkák csillognak. Vigyázzunk, mert néhány szem pattoghat a forró olajban! A kész lepényeket rácsra szedjük, és papírtörlővel leitatjuk róluk a felesleges olajat. Azonnal tálaljuk, megszórva vékonyra vágott újhagyma-csíkokkal. Frissen, ropogósan a legfinomabb, akár önmagában, akár mártogatóssal kínálhatjuk.