Krémes serpenyős csirke almával és bourbon whiskey-vel

Ebben a receptben a füstös bourbon whiskey, a pikáns mustár, a zamatos cheddar és a tejszín egyvelege teszi lehetővé, hogy az alma és a csirke igazán kiemelkedjen.

Hozzávalók:

1 evőkanál sótlan vaj

3 evőkanál extra szűz olívaolaj, elosztva

1 kis fej lilahagyma, vékonyra szeletekben

1 Granny Smith alma, vékonyan felszeletekben

1/2 teáskanál kóser só,

1 kg filézett csirkemell

frissen őrölt fekete vagy fehér bors

2 evőkanál dijon mustár

1/4 teáskanál őröltpaprika

100 ml bourbon whiskey

200 ml csirkealaplé

200 ml tejszín

60 g finomra reszelt cheddar sajt

Kakukkfű szálak a tálaláshoz (nem kötelező)

Elkészítés:

1.Egy nagy, mély serpenyőben közepes lángon melegítsük fel a vajat és 1 evőkanál olajat, amíg a vaj megolvad. Adjuk hozzá a hagymát és az almát; fűszerezzük 1/2 teáskanál sóval. Főzzük, időnként megkeverve, amíg a hagyma fonnyadni kezd, az alma pedig megpuhul és enyhén aranyszínű nem lesz. (kb. 6 perc). Ha kész tegyük ki ezeket egy tányérra.

2.Szeleteljük fel a csirkemellet úgy, hogy 6-8 vékony szeletet kapjunk, majd fűszerezzük sóval és borssal.

3.Ugyanabban a serpenyőben közepes-magas hőfokon hevítsük fel a maradék 2 evőkanál olajat. Ha szükséges, több részletben süsse ki a csirkét, időnként megforgatva, amíg aranybarnára nem sül. (oldalanként kb 4-5 perc). Tegyük át tányérra a hagymával és az almával együtt.

4.Még mindig ugyanabban a serpenyőbe adjuk a mustárt és a paprikát, és keverjük össze, amíg átmelegszik. (kb. 30 másodperc). Adjuk hozzá a bourbon whiskey-t és főzzük össze a paprikás mustárral, -közben kevergetve és felkaparva a barnult részeket- addig, amíg a folyadék egy része elpárolog, besűrűsödik és már nem érezni az alkohol szagát. (kb. 1-2 percig). Adjuk hozzá az alaplevet, és forraljuk fel, majd főzzük tovább időnként megkeverve, amíg a felére redukálódik a szaft (kb. 3-4 percig.)

5.Vegyük le a lángot alacsonyra, és keverjük bele a tejszínt és a sajtot, amíg a sajt elolvad, és a szaft krémesen összeáll. Növeljük a hőfokot közepesre, és főzzük, időnként megkeverve, amíg kissé besűrűsödik a szaftunnk. (3-5 perc).

6.Tegyük vissza a csirkét, a hagymát és az almát a serpenyőbe, és kevergetve főzzük tovább pár percig, amíg átmelegszik; ha szükséges, sózzuk borsozzuk. Tálaláskor kakukkfűvel díszítsük, igény szerint steakburgonyával, rizzsel körítsük.

Tags:


%d bloggers like this:

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás