31 dec Krémes serpenyős csirke almával és bourbon whiskey-vel
Ebben a receptben a füstös bourbon whiskey, a pikáns mustár, a zamatos cheddar és a tejszín egyvelege teszi lehetővé, hogy az alma és a csirke igazán kiemelkedjen.
Hozzávalók:
1 evőkanál sótlan vaj
3 evőkanál extra szűz olívaolaj, elosztva
1 kis fej lilahagyma, vékonyra szeletekben
1 Granny Smith alma, vékonyan felszeletekben
1/2 teáskanál kóser só,
1 kg filézett csirkemell
frissen őrölt fekete vagy fehér bors
2 evőkanál dijon mustár
1/4 teáskanál őröltpaprika
100 ml bourbon whiskey
200 ml csirkealaplé
200 ml tejszín
60 g finomra reszelt cheddar sajt
Kakukkfű szálak a tálaláshoz (nem kötelező)
Elkészítés:
1.Egy nagy, mély serpenyőben közepes lángon melegítsük fel a vajat és 1 evőkanál olajat, amíg a vaj megolvad. Adjuk hozzá a hagymát és az almát; fűszerezzük 1/2 teáskanál sóval. Főzzük, időnként megkeverve, amíg a hagyma fonnyadni kezd, az alma pedig megpuhul és enyhén aranyszínű nem lesz. (kb. 6 perc). Ha kész tegyük ki ezeket egy tányérra.
2.Szeleteljük fel a csirkemellet úgy, hogy 6-8 vékony szeletet kapjunk, majd fűszerezzük sóval és borssal.
3.Ugyanabban a serpenyőben közepes-magas hőfokon hevítsük fel a maradék 2 evőkanál olajat. Ha szükséges, több részletben süsse ki a csirkét, időnként megforgatva, amíg aranybarnára nem sül. (oldalanként kb 4-5 perc). Tegyük át tányérra a hagymával és az almával együtt.
4.Még mindig ugyanabban a serpenyőbe adjuk a mustárt és a paprikát, és keverjük össze, amíg átmelegszik. (kb. 30 másodperc). Adjuk hozzá a bourbon whiskey-t és főzzük össze a paprikás mustárral, -közben kevergetve és felkaparva a barnult részeket- addig, amíg a folyadék egy része elpárolog, besűrűsödik és már nem érezni az alkohol szagát. (kb. 1-2 percig). Adjuk hozzá az alaplevet, és forraljuk fel, majd főzzük tovább időnként megkeverve, amíg a felére redukálódik a szaft (kb. 3-4 percig.)
5.Vegyük le a lángot alacsonyra, és keverjük bele a tejszínt és a sajtot, amíg a sajt elolvad, és a szaft krémesen összeáll. Növeljük a hőfokot közepesre, és főzzük, időnként megkeverve, amíg kissé besűrűsödik a szaftunnk. (3-5 perc).
6.Tegyük vissza a csirkét, a hagymát és az almát a serpenyőbe, és kevergetve főzzük tovább pár percig, amíg átmelegszik; ha szükséges, sózzuk borsozzuk. Tálaláskor kakukkfűvel díszítsük, igény szerint steakburgonyával, rizzsel körítsük.