05 aug Körtés-kajszis chutney
Édes-savanykás kísérő, szinte minden fogáshoz ideális.
Hozzávalók:
fél kg érett paradicsom
1 és ¼ kg körte, meghámozva, kimagozva, falatnyi darabokra vágva
40 dkg g kristálycukor
15 dkg szárított kajszi, apróra vágva
fél kg érett paradicsom, héjától és magjától megfosztva, felkockázva
15 dkg alma, tisztítva, darabolva
15 dkg vöröshagyma, finomra aprítva
3 evőkanál friss gyömbér, reszelve vagy apróra vágva
2 teáskanál só
300 ml fehérbor-ecet
Elkészítés módja:
Először egy nagy, vastag aljú lábast veszünk elő, és minden hozzávalót – a körtét kivéve – beleteszünk. Ahogy a tűzre tesszük, lassan felforraljuk, majd hagyjuk, hogy a rotyogó keverék szép lassan, fedő nélkül, alacsony lángon sűrűsödjön. Közben időről időre megkeverjük fakanállal, nehogy odakapjon. Körülbelül egy órán át hagyjuk, hogy a cukros-ecetes, gyümölcsös kavalkád szirupos állagúvá váljon. Amikor elérte a kívánt sűrűséget, hozzáadjuk a felkockázott körtét, és további fél órán át főzzük, időnként megkeverve. A végeredmény egy illatos, ragyogó chutney, amit hagyunk teljesen kihűlni, majd tisztára mosott, steril üvegekbe töltjük. Így akár hónapokig is megőrzi különleges ízét, és bármikor elővehetjük.