04 máj Kelbimbó – Pikáns serpenyős kelbimbó
A pikáns serpenyős kelbimbó egy zseniálisan finom köret, amely elkészítése is egyszerű. Nem szükséges ugyanis külön megpárolni vagy főzni hozzá a kelbimbót, a serpenyőben fedő alatt néhány perc alatt megpárolódik. Tökéletes ünnepi köret húsok mellé..
Hozzávalók:
- 50 dkg (friss) kelbimbó
- 1 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 dkg szalonna
- 1 ek olívaolaj
- 2 dkg vaj vagy Rama
- 2 ág friss kakukkfű
- 4 friss zsályalevél
- 2 dkg parmezán
- 2 ek vörösborecet
- 1 citrom leve
- só
Elkészítés:
A kelbimbót tisztítsuk meg, azaz vágjuk le a külső leveleit. A kicsiket hagyjuk egészben, a nagyobbakat vágjuk ketté (ha akadna néhány óriási, vágjuk 4 részre).
A hagymát és a fokhagymát pucoljuk meg és vágjuk apróra. A szalonnát csíkozzuk fel.
Az olívaolajat a (fedeles) seprenyőben forrósítsuk meg, a szalonnát süssük rajta ropogósra, majd papír kéztörlőre szedjük ki.
A visszamaradt zsiradékhoz adjuk a vajat, olvasszuk össze, majd pároljuk meg rajta a hagymát és a fokhagymát. Ezután adjuk hozzá a kelbimbót. Pirítsuk néhány percig, majd öntsünk alá 2-3 ek vizet, adjuk hozzá a zöldfűszereket, fedjük le, és pároljuk kb. 5 percig, amíg kellemesen ropogós, de már nem nyers (kóstolással ellenőrizzük az állagot, ha szükséges, öntsünk még alá vizet a párolódáshoz).
Ha kész, húzzuk le a tűzről. Adjuk hozzá az ecetet, citromlevet, a ropogós szalonna csíkokat és a durvára reszelt parmezánt. Sózzuk ízlés szerint és azonnal tálaljuk.
Tippek:
A kelbimbó állagra akkor ideális (és a legfinomabb) ha ropogósan puhára (azaz nem túl puhára) párolódik.
Bár ez elvileg köret, de még magában fogyasztva is nagyon finom!
A pikáns serpenyős kelbimbó ideális ünnepi köret húsok mellé.
Forrás: www.tutitippek.hu