11 nov Karamellás-almás süti
Téli esték kedvence.
Hozzávalók
A sütikhez:
3/4 bögre sózott vaj.
1/2 bögre barna cukor
1/4 bögre kristálycukor
1 tojás
1 teáskanál vanília
2 bögre teljes kiőrlésű liszt
1/4 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál só
1 teáskanál almáspite fűszer
3/4 bögre zabpehely
1 alma, reszelve (kb. 1/2 bögre)
1/2 marék apróra vágott almaszirom
A karamellás cukormázhoz:
1 1/2 bögre porcukor
2 evőkanál almabor vagy almalé
3 evőkanál karamellszósz
1/2 marék almaszirom apróra vágva
Elkészítés
A süteményekhez melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.
A vajat egy közepes lábasban közepes lángon megolvasztjuk, majd további 3-5 percig hagyjuk főni és bugyogni, amíg a hab és a vaj alatta aranybarna nem lesz. Tegyük át egy nagy, hőálló keverőtálba, és néhányszor forgassuk meg. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, körülbelül 30 percig. Közben keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sót és az almáspite fűszert egy közepes tálban, majd tegyük félre.
Adagoljuk a barna- és a kristálycukrot a megbarnult vajjal együtt a keverőtálba, és elektromos keverővel közepes sebességen kb. 1 percig verjük krémesre. Adjuk hozzá a tojást és a vaníliát, és alacsony fokozaton keverjük, amíg teljesen össze nem keveredik.
Adjuk hozzá a száraz hozzávalókat, és keverjük addig, amíg össze nem áll. Keverjük bele a zabpelyhet és a reszelt almát is. Gumis spatulával keverjük bele az almaszeleteket.
Kanalazzunk a tésztából kb. 1 1/2 evőkanálnyi golyókat két sütőpapírral bélelt tepsibe, és egy pohár aljával óvatosan nyomkodjuk le. Süssük 10-12 percig, vagy amíg a széle aranybarna nem lesz, majd vegyük ki és hűtsük le.
A karamellás mázhoz keverjük össze a porcukrot, az almalevet és a karamellmártást. Egy kanál segítségével bőségesen locsoljuk meg a sütiket a cukormázzal, és a tetejükre szórjunk apróra vágott almaszeleteket. Tálalás előtt hagyjuk a mázat megdermedni.
Szobahőmérsékleten, légmentesen záródó tárolóedényben legfeljebb 3 napig tárolható.