Karamellás-almás süti

Téli esték kedvence.

Hozzávalók

A sütikhez:

3/4 bögre sózott vaj.

1/2 bögre barna cukor

1/4 bögre kristálycukor

1 tojás

1 teáskanál vanília

2 bögre teljes kiőrlésű liszt

1/4 teáskanál szódabikarbóna

1/2 teáskanál só

1 teáskanál almáspite fűszer

3/4 bögre zabpehely

1 alma, reszelve (kb. 1/2 bögre)

1/2 marék apróra vágott almaszirom

A karamellás cukormázhoz:

1 1/2 bögre porcukor

2 evőkanál almabor vagy almalé

3 evőkanál karamellszósz

1/2 marék almaszirom apróra vágva

Elkészítés

A süteményekhez melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. 

A vajat egy közepes lábasban közepes lángon megolvasztjuk, majd további 3-5 percig hagyjuk főni és bugyogni, amíg a hab és a vaj alatta aranybarna nem lesz. Tegyük át egy nagy, hőálló keverőtálba, és néhányszor forgassuk meg. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, körülbelül 30 percig. Közben keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sót és az almáspite fűszert egy közepes tálban, majd tegyük félre. 

Adagoljuk a barna- és a kristálycukrot a megbarnult vajjal együtt a keverőtálba, és elektromos keverővel közepes sebességen kb. 1 percig verjük krémesre. Adjuk hozzá a tojást és a vaníliát, és alacsony fokozaton keverjük, amíg teljesen össze nem keveredik.

Adjuk hozzá a száraz hozzávalókat, és keverjük addig, amíg össze nem áll. Keverjük bele a zabpelyhet és a reszelt almát is. Gumis spatulával keverjük bele az almaszeleteket. 

Kanalazzunk a tésztából kb. 1 1/2 evőkanálnyi golyókat két sütőpapírral bélelt tepsibe, és egy pohár aljával óvatosan nyomkodjuk le. Süssük 10-12 percig, vagy amíg a széle aranybarna nem lesz, majd vegyük ki és hűtsük le. 

A karamellás mázhoz keverjük össze a porcukrot, az almalevet és a karamellmártást. Egy kanál segítségével bőségesen locsoljuk meg a sütiket a cukormázzal, és a tetejükre szórjunk apróra vágott almaszeleteket. Tálalás előtt hagyjuk a mázat megdermedni.

Szobahőmérsékleten, légmentesen záródó tárolóedényben legfeljebb 3 napig tárolható.



%d bloggers like this:

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás