29 okt Karalábé a táplálkozásban
A karalábé levele is ugyanolyan értékes, mint a gumó!
A karalábé termesztése évszázadokkal ezelőtt kezdődött, már a rómaiak is foglalkoztak vele. Magyarországon a 17. században indult meg a termesztése, míg egyes európai országokban (Anglia, Hollandia) csak 15-20 éves. Egyike azoknak a növényeknek, amely Európából került Amerikába a 19. század elején.
Miért fogyasszuk?
A karalábé nagy víztartalmú (92%), kevés zsírt és fehérjét tartalmazó növény. Levelei és gumója is nagyon gazdag tápanyagokban, sőt a gyakran elpocsékolt és kidobott levelei háromszor annyi vitamint tartalmaznak!
Fontos ásványi anyagokat (szelén, kálium, kalcium, magnézium, réz, vas, kén, foszfor, klór) és vitaminokat (E, B1, B6, C), folsavat és pantoténsavat tartalmaz. Rosttartalma segít a jó bélműködésben.
Nyersen, sütve, főve, rántva fogyaszthatjuk, levesben, levesnek, főzeléknek, salátákban, krémnek. Gondoljunk a levélzetre is, amely kitűnő saláta alapanyag.
Termesztési tanácsok
Ha házikertben szeretnénk ültetni, jól érzi magát a saláta, retek, cékla, paradicsom, spenót mellett, nem szereti viszont a szamócát és hagymát. Ha télen is szeretnénk fogyasztani, akkor május-június környékén vessük, majd a gumókat hideg helyre tegyük.