14 nov Karácsonyi szilvás chutney
Önmagában, de mártásként is megállja a helyét.
Hozzávalók
növényi olaj
2 nagy mogyoróhagyma, szeletelve
2 piros chili, kimagozva és apróra vágva
75 g aszalt áfonya
1 kg szilva, kimagozva és nagy darabokra vágva
250 g alma (kb. 1 nagy alma), meghámozva, magház nélkül, apróra vágva.
2 csillagánizs
1 fahéjrúd
1 evőkanál sárga mustármag
400 ml vörösborecet
250 g barnacukor
150 g porcukor
1/2 narancs, meghámozva, levet eresztve
Elkészítés
Egy nagy serpenyőben felhevítünk 1 evőkanál olajat, és 5 percig főzzük a mogyoróhagymát és a piros chilit, amíg megpuhul. Belekeverjük a többi hozzávalót a narancshéj és -lé kivételével, és lassan felforraljuk. Amint felforrt, levesszük a lángot, hogy a serpenyőben már csak finoman főzzük körülbelül egy órán át, amíg a keverék besűrűsödik. Belekeverjük a narancslevet és -héjat, és még melegen sterilizált üvegekbe kanalazzuk. Fogyasztás előtt legalább egy hétig állni hagyjuk. Felbontást követően hűtve tároljuk, legfeljebb egy hónapig.