14 nov Kajszis-pisztáciás csiga
Pisztácia és sárgabarck tökéletes ízharmóniában.
Hozzávalók
175ml teljes tej
2 teáskanál szárított aktív élesztő
35 g aranyszínű porcukor
350 g kenyérliszt
2 tojás, felverve
50 g sótlan vaj, megpuhítva, plusz még több a tál és a tepsi kikenéséhez.
100 g hámozott pisztácia
2 evőkanál barna cukor
A gyümölcspüréhez:
10 érett sárgabarack, félbevágva, kimagozva és durván felaprítva
2 evőkanál barna cukor
egy csepp citromlé
A kardamomos vajhoz:
75 g sótlan vaj, megpuhítva
1 evőkanál aranyszínű porcukor
1 teáskanál őrölt kardamon
Elkészítés:
A tésztához felmelegítjük a tejet, majd hozzáadjuk az élesztőt, 1 teáskanál porcukrot és felverjük. Langyos helyen hagyjuk addig, amíg habosodni nem kezd. A lisztet, fél teáskanálnyi sót és a maradék porcukrot egy botmixer táljában összekeverjük. Hozzáadjuk az élesztős tejet, 1 felvert tojást és 50 g lágyított vajat. Gyúrjuk simára vagy keverjük össze egy tálban fakanállal. Tegyük át egy vajazott tálba, fedjük le vajas fóliával, és hagyjuk meleg helyen, amíg a duplájára kel, kb. másfél-két óra alatt.
A sárgabarackot, a barna cukrot és a citromlevet tegyük egy kis lábasba, és kis lángon addig pároljuk, amíg a sárgabarack elkezd szétesni, és sűrű, darabos lekvárszerű zselét kapunk. Hagyjuk kihűlni, öntsük egy turmixgépbe, és pürésítsük.
A kardamomos vajhoz 75 g lágyított vajat, a cukrot és a kardamomot összekeverjük. A pisztácia felét turmixgépben apróra pépesítjük, majd egy kis tálba kiöntjük, a maradék pisztáciát pedig durvára pépesítjük. Vajazzunk ki egy tortaformát, majd szórjuk bele a cukor felét és a durvára vágott pisztáciát.
A tésztát lisztezett felületre fordítjuk, és gyúrjuk 30 cm x 50 cm-es téglalap alakúra úgy, hogy a hosszú oldala legyen hozzánk legközelebb. A tésztát megkenjük a kardamomos vajjal, majd a barackpürével, kb. 1 cm-es szegélyt hagyva. Szórjuk rá a finomra vágott pisztáciát.
Feltekerjük a tésztát, a hozzánk legközelebbi oldalával kezdve. Vágjuk 7 részre, és vágott felével felfelé helyezzük a formába, rá a pisztáciára. Fedjük le fóliával, és hagyjuk 30 percig meleg helyen kelni.
Melegítsük a sütőt 160-180°C-ra. Kenjük meg a csigákat a maradék felvert tojással, és szórjuk meg a maradék barna cukorral. Süssük a sütőben 35-40 percig, amíg aranyszínűre sülnek. Hagyjuk 10 percig hűlni, mielőtt kiszedjük a formából. Vigyázzunk, nehogy kifolyjon a cukor. Hagyjuk még 10 percig hűlni, mielőtt melegen tálaljuk.