Kajszis-pisztáciás csiga

Pisztácia és sárgabarck tökéletes ízharmóniában.

Hozzávalók

175ml teljes tej

2 teáskanál szárított aktív élesztő

35 g aranyszínű porcukor

350 g kenyérliszt

2 tojás, felverve

50 g sótlan vaj, megpuhítva, plusz még több a tál és a tepsi kikenéséhez.

100 g hámozott pisztácia

2 evőkanál barna cukor

A gyümölcspüréhez:

10 érett sárgabarack, félbevágva, kimagozva és durván felaprítva

2 evőkanál barna cukor

egy csepp citromlé

A kardamomos vajhoz:

75 g sótlan vaj, megpuhítva

1 evőkanál aranyszínű porcukor

1 teáskanál őrölt kardamon

Elkészítés:

A tésztához felmelegítjük a tejet, majd hozzáadjuk az élesztőt, 1 teáskanál porcukrot és felverjük. Langyos helyen hagyjuk addig, amíg habosodni nem kezd. A lisztet, fél teáskanálnyi sót és a maradék porcukrot egy botmixer táljában összekeverjük. Hozzáadjuk az élesztős tejet, 1 felvert tojást és 50 g lágyított vajat. Gyúrjuk simára vagy keverjük össze egy tálban fakanállal. Tegyük át egy vajazott tálba, fedjük le vajas fóliával, és hagyjuk meleg helyen, amíg a duplájára kel, kb. másfél-két óra alatt.

A sárgabarackot, a barna cukrot és a citromlevet tegyük egy kis lábasba, és kis lángon addig pároljuk, amíg a sárgabarack elkezd szétesni, és sűrű, darabos lekvárszerű zselét kapunk. Hagyjuk kihűlni, öntsük egy turmixgépbe, és pürésítsük.

A kardamomos vajhoz 75 g lágyított vajat, a cukrot és a kardamomot összekeverjük. A pisztácia felét turmixgépben apróra pépesítjük, majd egy kis tálba kiöntjük, a maradék pisztáciát pedig durvára pépesítjük. Vajazzunk ki egy tortaformát, majd szórjuk bele a cukor felét és a durvára vágott pisztáciát.

A tésztát lisztezett felületre fordítjuk, és gyúrjuk 30 cm x 50 cm-es téglalap alakúra úgy, hogy a hosszú oldala legyen hozzánk legközelebb. A tésztát megkenjük a kardamomos vajjal, majd a barackpürével, kb. 1 cm-es szegélyt hagyva. Szórjuk rá a finomra vágott pisztáciát.

Feltekerjük a tésztát, a hozzánk legközelebbi oldalával kezdve. Vágjuk 7 részre, és vágott felével felfelé helyezzük a formába, rá a pisztáciára. Fedjük le fóliával, és hagyjuk 30 percig meleg helyen kelni.

Melegítsük a sütőt 160-180°C-ra. Kenjük meg a csigákat a maradék felvert tojással, és szórjuk meg a maradék barna cukorral. Süssük a sütőben 35-40 percig, amíg aranyszínűre sülnek. Hagyjuk 10 percig hűlni, mielőtt kiszedjük a formából. Vigyázzunk, nehogy kifolyjon a cukor. Hagyjuk még 10 percig hűlni, mielőtt melegen tálaljuk.



%d bloggers like this:

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás