Kajszis piskótatekercs

A nyár íze piskótába rejtve.

Hozzávalók

35 g sótlan, olvasztott vaj

25 g porcukor (plusz 2 evőkanálnyi a tekercsek tetejére)

5 db kajszi, kimagozva és feldarabolva

½ vaníliarúd, magok nélkül

4 tojás

145 g barna cukor

½ teáskanál vaníliakivonat

115 g liszt

200 ml tejszín

2 evőkanál barackpálinka

Elkészítés

Melegítsük fel a sütőt 180-200°C-ra. Egy kevés olvasztott vajjal béleljünk ki sütőpapírral egy 30 cm x 20 cm-es peremes tepsit – nem baj, ha a tálca kicsit nagyobb, de a tésztának egyenletesen kell elterülnie. Egy kis serpenyőben 25 g porcukrot és 50 ml vizet kis lángon addig párolunk, amíg a cukor feloldódik, majd hozzáadjuk a sárgabarackot, a vaníliarudat és a magokat, és a szirupban megforgatjuk. Pároljuk 10 percig, amíg megpuhul. A szirupot félretéve szűrjük le egy tálba, és hagyjuk a sárgabarackot kihűlni. Dobjuk ki a vaníliarudat.

Egy nagy tálban elektromos habverővel verjük fel a tojásokat, 115 g cukrot és a vaníliakivonatot 5 percig, amíg sűrűvé és világosabb színűvé válik. Forgassuk bele a lisztet, majd fokozatosan forgassuk bele az olvasztott vajat. Öntsük a keveréket a formába, és döntsük meg, hogy a keverék egyenletesen eloszoljon. Néhányszor kocogtassuk meg a munkalapon, hogy a légbuborékok eltűnjenek. Süssük 10-12 percig, vagy amíg átsül és ruganyos lesz a közepe.

Terítsünk ki egy sütőpapírt, ami valamivel nagyobb, mint a tepsi, és szórjuk meg a maradék porcukorral. Óvatosan fordítsuk ki a tortát, és a hosszabbik oldalról vágjunk le kb. fél centit, hogy a szélei szép egyenesek legyenek. Tekerjük fel a piskótát a lehető legszorosabban, az egyik rövidebb oldalától kezdve, és tekerjük fel vele együtt a papírt – előfordulhat, hogy néhány apró repedés keletkezik, ami nem baj. Hagyjuk feltekerve, amíg teljesen kihűl.

Elektromos habverővel verjük fel a tejszínt, a maradék barna cukrot és egy csipet sót, amíg a keverék lágy csúcsokat kezd alkotni. Hajtogassuk bele a sárgabarack felét. A félretett szirupot keverjük össze a barackpálinkával. Óvatosan tekerjük ki a tortát, és a teljes belső felületét kenjük meg a sziruppal. Kenjük a krémet a tortára úgy, hogy 1 cm-es peremet hagyjunk. Szórjuk rá a maradék sárgabarackot, és óvatosan tekerjük fel a sütőpapír nélkül. Tegyük át egy deszkára, szeleteljük fel és tálaljuk.



%d bloggers like this:

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás