19 aug Kajszis crème brûlée tart
Édes kajszi, roppanós karamell koronával.
Hozzávalók
25 dkg liszt
15 dkg vaj
25 g darált mandula
10 dkg barna cukor
1 tojás, enyhén felverve
A töltelékhez:
25 dkg aszalt kajszi, fogyasztásra kész
175 ml édes desszertbor (például Sauternes)
10 dkg kristálycukor + 4 evőkanál a karamellréteghez
1 vaníliarúd, kettévágva, kikapart magokkal
280 ml zsíros tejszín
4 tojás
Elkészítés módja:
Először a tésztát készítjük el: a vajat a cukorral krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és a mandulát. Amikor már morzsás állagú, beleforgatjuk a tojást, és épp csak összegyúrjuk, hogy összeálljon. Gömbbé formáljuk, fóliába csomagoljuk, és legalább fél órára hűtőbe tesszük.
Amíg a tészta pihen, nekilátunk a tölteléknek. Az aszalt kajszikat egy tálba szórjuk, közben a bort a cukorral felforraljuk, majd ráöntjük a gyümölcsre, és hagyjuk, hogy átjárja. Ugyanabban a lábosban – mosogatás nélkül – a vaníliát és a tejszínt is felforraljuk, majd levesszük a tűzről, hogy szépen összeérjenek az ízek.
A sütőt előmelegítjük 220°C-ra (légkeverésnél 200°C). A tésztát kinyújtjuk, és egy 20-25 cm-es recés szélű tortaformába illesztjük. Rövid időre a fagyasztóba tesszük, majd sütőpapírral vagy fóliával béleljük. Így sütjük 20 percig, míg a szélek kekszesen roppanósak nem lesznek. Ezután eltávolítjuk a papírt, és pár percig tovább sütjük, hogy az alja is aranybarnára piruljon.
A sütő hőmérsékletét levesszük 160°C-ra (légkeverésnél 140°C-ra). Közben a tojásokat egy nagy tálban felverjük, majd ráöntjük a leszűrt vaníliás tejszínt, és simára keverjük. A boros kajszit lecsepegtetjük, a folyadékot a krémhez adjuk, így kapjuk meg a selymes pudingalapot. A gyümölcsöket széthúzzuk, és ragacsos felükkel lefelé belenyomkodjuk a tortaalapba, majd ráöntjük a krémet. Körülbelül 20–30 percig sütjük, amíg a töltelék éppen megdermed.
Miután kivettük a sütőből, hagyjuk teljesen kihűlni. Tálalás előtt a tetejét megszórjuk a maradék cukorral, és lángszóróval karamellizáljuk, hogy roppanós, fényes réteget kapjon. Egy perc pihenés után szeleteljük, és máris élvezhetjük a kajszi, a vanília és a karamell tökéletes harmóniáját – önmagában is teljes értékű desszert, semmilyen kísérőre nincs szüksége.