Kajszis crème brûlée tart

Édes kajszi, roppanós karamell koronával.

Hozzávalók

25 dkg liszt

15 dkg vaj

25 g darált mandula

10 dkg barna cukor

1 tojás, enyhén felverve

A töltelékhez:

25 dkg aszalt kajszi, fogyasztásra kész

175 ml édes desszertbor (például Sauternes)

10 dkg kristálycukor + 4 evőkanál a karamellréteghez

1 vaníliarúd, kettévágva, kikapart magokkal

280 ml zsíros tejszín

4 tojás

Elkészítés módja:

Először a tésztát készítjük el: a vajat a cukorral krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és a mandulát. Amikor már morzsás állagú, beleforgatjuk a tojást, és épp csak összegyúrjuk, hogy összeálljon. Gömbbé formáljuk, fóliába csomagoljuk, és legalább fél órára hűtőbe tesszük.

Amíg a tészta pihen, nekilátunk a tölteléknek. Az aszalt kajszikat egy tálba szórjuk, közben a bort a cukorral felforraljuk, majd ráöntjük a gyümölcsre, és hagyjuk, hogy átjárja. Ugyanabban a lábosban – mosogatás nélkül – a vaníliát és a tejszínt is felforraljuk, majd levesszük a tűzről, hogy szépen összeérjenek az ízek.

A sütőt előmelegítjük 220°C-ra (légkeverésnél 200°C). A tésztát kinyújtjuk, és egy 20-25 cm-es recés szélű tortaformába illesztjük. Rövid időre a fagyasztóba tesszük, majd sütőpapírral vagy fóliával béleljük. Így sütjük 20 percig, míg a szélek kekszesen roppanósak nem lesznek. Ezután eltávolítjuk a papírt, és pár percig tovább sütjük, hogy az alja is aranybarnára piruljon.

A sütő hőmérsékletét levesszük 160°C-ra (légkeverésnél 140°C-ra). Közben a tojásokat egy nagy tálban felverjük, majd ráöntjük a leszűrt vaníliás tejszínt, és simára keverjük. A boros kajszit lecsepegtetjük, a folyadékot a krémhez adjuk, így kapjuk meg a selymes pudingalapot. A gyümölcsöket széthúzzuk, és ragacsos felükkel lefelé belenyomkodjuk a tortaalapba, majd ráöntjük a krémet. Körülbelül 20–30 percig sütjük, amíg a töltelék éppen megdermed.

Miután kivettük a sütőből, hagyjuk teljesen kihűlni. Tálalás előtt a tetejét megszórjuk a maradék cukorral, és lángszóróval karamellizáljuk, hogy roppanós, fényes réteget kapjon. Egy perc pihenés után szeleteljük, és máris élvezhetjük a kajszi, a vanília és a karamell tökéletes harmóniáját – önmagában is teljes értékű desszert, semmilyen kísérőre nincs szüksége.



A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás