06 jún „Három testőr” paradicsomos saláta
A paradicsom három ízvilágának találkozása
Hozzávalók:
10-12 érett (akár túlérett) cherry paradicsom
3 gerezd fokhagyma
fehérborecet
extra szűz olívaolaj
durva tengeri só
kakukkfű
bors
marhaszív vagy lucullus paradicsom (húsparadicsom)
apró koktélparadicsom
mustár
méz
chilipor
bazsalikom
menta vagy kapor
A salátát (amely tömény ízvilága miatt akár önálló ételként is megállja a helyét) három lépésben készítjük el:
1. Egy tepsit vagy serpenyőt olívaolajjal finoman kikenünk vagy meglocsolunk. A félbevágott nagyon érett cherry paradicsomot elterítjük az olajos tepsin, majd hozzáadunk pár leheletvékonyra szelt fokhagymagerezdet, füstölt tengeri sóval megszórjuk, némi morzsolt kakukkfűvel ízesítjük, majd 180°C-ra előmelegített sütőbe tesszük. Nem sütjük agyon, csak fonnyasztjuk, kiszárítjuk, a cél a minél intenzívebb, koncentráltabb íz elérése, nem a szénné pörkölés.
2. Mézet, mustárt, chiliport, némi olívaolajat és fehérborecetet keverünk össze egy mély üvegtálban, sózzuk-borsozzuk, majd hozzáadjuk az egész koktélparadicsomokat (minél kisebbek, annál jobb). A marinírozáshoz pár nyers vöröshagymadarabkát is hozzákeverhetünk az ízek finom árnyalásához (túlzásba azért ne vigyük).
3. Az ökörszív vagy lucullus paradicsomot (esetleg a látvány kedvéért sárga paradicsomot) kockákra vágjuk, ez kerül majd a saláta tetejére.
Az utolsó lépésben a tálalás következik: a finoman megsütött paradicsom kerül alulra, ennek darabkái közé kerül a marinált paradicsom, a tetejére pedig jöhetnek a friss kockák. A látvány kedvéért bazsalikommal, esetleg mentával (vagy akár kaporral) is megszórva a „Három testőr” paradicsomsaláta tálalásra kész.