11 nov “Hagymavirág” snack tormás mártogatós szósszal
Forma és íz tökéletes egységben.
Hozzávalók
1 nagy sárga hagyma
2 bögre író
1 ½ bögre liszt
2 teáskanál só
3/4 teáskanál sütőpor
3/4 teáskanál fekete bors
1/2 teáskanál cayenne-i bors
Repceolaj, a sütéshez
A mártogatós szószhoz:
1/4 bögre majonéz
1 evőkanál ketchup
1/2 evőkanál torma
1/4 teáskanál paprika
1/4 teáskanál só
1/8 teáskanál fekete bors
1/8 teáskanál szárított oregánó
csipetnyi cayenne bors
Elkészítés
A “hagymavirág”: vágjuk le a hagyma tetejét 1 cm-re, és hámozzuk meg. Fordítsuk meg a hagymát, és tönkkel felfelé helyezzük egy vágódeszkára. Vágjuk le a tönk száraz részét. A tönktől 1 cm-rel kezdjük, és egy éles késsel vágjunk be a hagyma közepébe, majd vágjunk lefelé, amíg a kés a vágódeszkával nem találkozik. Ismételjük meg ezt, amíg kb. 16 szeletet nem kapunk. Ügyeljünk arra, hogy a vágások a hagyma közepén találkozzanak, de ne menjenek át a tönkön. Tegyük a hagymát egy tálba, és az ujjainkkal óvatosan válasszuk szét a „szirmokat”. Öntsük egyenletesen a hagymára az írót. Fedjük le, és legalább 1 órán át vagy akár egy éjszakán át hűtsük.
A mártogatós szósz: egy kis tálban keverjük össze a majonézt, a ketchupot, a tormát, a paprikát, a sót, a fekete borsot, az oregánót és a cayenne borsot. Fedjük le és tegyük hűtőbe a felhasználásig. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a sütőport, a fekete borsot és a cayenne borsot, majd ezt is tegyük félre.
250°C-os olajban az íróból kivett, liszttel megszórt hagymát süssük a vágott felével lefelé, amíg enyhén megbarnul (3-4 perc). Óvatosan fordítsuk meg a hagymát, és folytassuk a sütést, amíg aranybarna és ropogós lesz (2-3 perc). Szűrőkanállal tegyük át a hagymát egy papírtörlővel bélelt tényérra, majd szórjuk meg sóval. Forrón, a mártogatós szósszal tálaljuk.