Hagymás rostélyos egy kis rozmaringgal

Egy klasszikus fogás, ahol a hús, a hagyma és a krémes burgonya verhetetlen triót alkot.

Hozzávalók

  • 50 dkg burgonya
  • 30 dkg marha hátszín (2 szelet)
  • 3 db vöröshagyma
  • 7 dkg vaj
  • 4 evőkanál mustár
  • 10 dkg liszt
  • 2 szál friss rozmaring
  • 1 dl tej
  • 1 dl napraforgóolaj + 7 dl a sütéshez
  • só, bors, szerecsendió ízlés szerint

Elkészítés módja

Először a húsnak adunk egy kis törődést: a szeleteket alaposan megsózzuk, megborsozzuk, majd vastagon bekenjük mustárral, mintha télikabátot húznánk rájuk. Ezután olajjal meglocsoljuk, és lefedve hagyjuk, hogy néhány órán át békésen pácolódjanak – addig mi nyugodtan foglalkozhatunk a köretekkel.

A burgonyát héjastul főzzük puhára sós vízben, közben egy serpenyőben kevés vajon megfuttatjuk a rozmaringot, hogy kiengedje illatát, majd apróra vágjuk. A megfőtt krumplit meghámozzuk, áttörjük, sóval, borssal és egy csipet szerecsendióval ízesítjük, végül belekeverjük a rozmaringot, a vajat és a langyos tejet, amíg selymes, krémes pürét nem kapunk.

A hagymát vékony karikákra szeljük, lisztbe és sóba forgatjuk, majd forró olajban aranybarnára sütjük – ropogós, illatos hagymakarikák lesznek belőle, amik önmagukban is csábítóak.

Végül visszatérünk a húshoz: a pácolt rostélyost forró, vajas-rozmaringos serpenyőben oldalanként pár perc alatt megsütjük, hogy kívül szépen megpiruljon, belül pedig szaftos maradjon. A tányérra a krémes püré kerül először, mellé a hús, a tetejére pedig a ropogós hagymakarikák koronaként.

Ez a fogás igazi időutazás: a sváb és osztrák konyha klasszikusa, amely a magyar asztalokon is régóta otthon van – egyszerre rusztikus és elegáns, egyben garantáltan jóllakat mindenkit.



A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás