03 aug Hagymás baconos nudli
Falusi hangulatú, laktató tészta, egyszerre ropogós és selymes.
Hozzávalók (4 adag):
A nudlihoz
60 dkg burgonya
20 dkg finomliszt (pár kanállal több vagy kevesebb)
1 db tojás
só ízlés szerint
A feltéthez
20 dkg bacon
2 közepes db vöröshagyma
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
3 dkg vaj
Elkészítés módja:
Meghámozzuk, felkockázzuk, majd sós vízben puhára főzzük a krumplit, mintha csak egy sima burgonyapüré lenne. Leszűrjük, összetörjük, és hagyjuk, hogy kissé kihűljön – nem szeretnénk, ha a tojás azonnal rántottává válna. Ezután hozzáadjuk a tojást, majd a lisztet apránként, közben sózzuk, és addig gyúrjuk, amíg rugalmas, könnyen formálható tésztát kapunk. A lisztezett deszkán ujjnyi vastag hengereket sodrunk, majd ezekből nudlikat vágunk, amik aztán lobogó, sós vízben pár perc alatt megfőnek – ha feljönnek a felszínre, készen is vannak.
Most jön a feltét: egy nagy serpenyőben vajat olvasztunk, és a nudlikat kissé megpirítjuk, hogy kapjanak egy aranybarna kabátot. Egy másik serpenyőben a felkockázott bacont ropogósra sütjük, majd kiemeljük, nehogy túlságosan kiszáradjon. A visszamaradt zsíron lassan, türelmesen, folyamatos kevergetés mellett karamellizáljuk a vékonyra szelt hagymát – ez a rész igazi türelemjáték, de a végeredmény mennyei. Ha túl száraznak tűnne, egy kis olívaolajjal segíthetünk rajta. Amikor a hagyma mély aranyszínt ölt, a baconnel együtt a nudlikhoz keverjük, átforgatjuk, sóval és borssal ízesítjük, majd azonnal tálaljuk.
Ez a nudli a dödölle rokona, csak éppen jó adag hagymával és szalonnával felturbózva – igazi régimódi, kiadós fogás, ami után garantáltan nem maradunk éhesek.