04 aug Gyümölcsös-túrós zabkása
Hozzávalók:
- 4 ek. aprószemű zabpehely
- 1,5 dl, víz, vagy 1,5%-os tej
- 5 dkg zsírszegény túró
- 5 dkg erdei gyümölcs
- egy csipet fahéj
- (+ízlés szerint eritrit, méz, vagy cukor)
Elkészítés:
Vízben, vagy a 1,5%-os hagyományos tejben főzzük meg a zabpelyhet, majd hagyjuk kihűlni és keverjük hozzá a túrót, az erdei gyümölcsöt és a többi hozzávalót. Ízlés szerint 0 kalóriatartalmú eritrittel, mézzel, vagy cukorral édesíthető.
Érdekesség:
A zab egyik legfőbb tulajdonsága, hogy tápanyag-összetétele rendkívül kiegyensúlyozott. Kiváló rost- és szénhidrátforrás, az egyik fontos poliszacharidja a béta-glükán. Más gabonákhoz képest több fehérjét és zsiradékot tartalmaz, valamint fontos vitaminok és ásványi anyagok találhatók benne.
Készítette: Bálint Anna, dietetikus