05 okt Grillezett görögdinnyés gazpacho
A grillezett görögdinnyés gazpacho kitűnő választás lehet egy könnyed nyári ebédhez, vagy vacsorához, melyben a grillezett zöldségek gazdag íze találkozva a fűszerekkel alkotnak egy üdítő, pikáns ízélményt.
Hozzávalók:
4-5 kg görögdinnye ¼- része ujjnyi vastagságú szeletekre vágva.
1 nagy ökörszív paradicsom, félbevágva
1/2 kígyóuborka, meghámozva és hosszában félbevágva
1 jalapeno paprika, kimagozva és hosszában félbevágva
1 kisebb fej lilahagyma félbevágva, plusz 2 evőkanál felkockázott lilahagyma külön
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál vörösborecet
1 evőkanál lime-lé
1/2 teáskanál tengeri só
1/4 teáskanál bors
Igény szerint a tálaláshoz egy érett avokádó, kimagozva pucolva és kockákra vágva.
Elkészítés:
1.Kenje meg olívaolajjal a görögdinnyeszeleteket, a paradicsomot, az uborkát és a jalapenót; majd lefedve grillezze, közepesen magas hőfokon, amíg megpirul. Legjobb szabad grillen, közvetlen lángon készíteni, így kb. 5-6 perc elég mindkét oldalra. Ha elkészültek vegye le a tűzről, egy görögdinnyeszeletet pedig tegyen félre.
2. Amikor már eléggé lehűlt, távolítsa el a maradék görögdinnye szelet héját, vágja a húsát darabokra. Távolítsa el szintén a paradicsom és a jalapeno héját és magjait, majd vágja apróra. Az uborkát szintén durvára vágja fel. Keverje össze a grillezett zöldségeket; adja hozzá a cikkelybe vágott hagymát, ecetet, lime-levet és fűszereket. Egy turmixgépben fokozatosan dolgozza simára, majd befejezés előtt adjon hozzá 1 evőkanál olívaolajat és dolgozza ezzel is össze. Igény szerint szűrje át egy finom szűrőn, és utóízesítse fűszerekkel, ha még szükséges. Helyezze lefedve hűtőszekrénybe és várja meg míg lehűl.
3. Tálaláshoz öntse a gazpachót tálakba vagy poharakba. A tetejére tegye a felkockázott avokádót, a maradék hagymát, a félretett görögdinnyeszelettel pedig díszítse tovább még a tálalást.