Füge – Fügés mozzarellás cikóriasaláta

Romantikus alkalmakra ajánljuk a következő különleges receptet. A füge, mozzarella és cikória saláta nem csupán egy remek kombináció, de kandírozott kesudióval kiegészítve lesz szenzációs, amit előre elkészíthetünk.

Hozzávalók:

  •     4 érett füge
  •     2 buffalo mozzarella
  •     1 nagy lilahagyma
  •     Kb 1 dl sherry ecet
  •     4 ek olívaolaj
  •     10 dkg vörös cikória

Kandírozott kesudióhoz:

  •     1 tojásfehérje
  •     2 ek sötét nádcukor
  •     Fél tk tengeri só
  •     2 tk római köménymag
  •     1 tk édeskömény mag
  •     20 dkg kesudióbél

Kandírozott kesudióhoz készítése
    A sütőt 170 fokra előmelegítjük.
    A tojásfehérjét kissé habosra verjük, hozzáadjuk a cukrot, sót és fűszermagokat, majd óvatosan megforgatjuk benne a kesudiókat.
    Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe áttöltjük a tojáshabos diókat, egyenletesen elosztjuk. 15 percig sütjük, hűlni hagyjuk.

Saláta készítése:
    A sütőt 200 fokra állítjuk.
    A hagymát karikákra vágjuk, egy tepsibe szórjuk, leöntjük az ecet felével és 3 ek olajjal. Sózzuk, borsozzuk, fólióval letakarjuk. 25 percig sütjük.
    Levesszük a fóliát, visszatesszük a sütőbe addig, amíg a hagyma karamellizálódik. Ez kb 10-15 perc.
    Közben cikória leveleket a torzsáról leválasztjuk, olajjal bedörzsöljük és egy grillserpenyőben fél-fél percig mindkét oldalon átsütjük, miközben a maradék sherry ecettel locsolgatjuk. Egy tálaló edénybe kiszedjük, kissé megsózzuk, borsozzuk.
    A fügéket négy-négy gerezdre vágjuk, a sajtot falat nagyságú darabokra szaggatjuk.
    A grillezett cikória levelekre helyezzük a füge szeleteket, majd rászórjuk a karamellizált hagymát, mozzarella cafatokat és  kb 1 maréknyi kandírozott kesudiót.
    Kevés olajjal meglocsoljuk, langyosan tálaljuk.

Tippek
    Ideális előételként egy romantikus vagy vendégváró menüben.
    A maradék kesudiót tálalhatjuk aperitifként pezsgős koktélok mellé – vagy tároljuk légmentesen egy dobozban későbbi borozgató alkalmakra vagy rágcsálnivalónak.
    A kandírozott kesúdiót és a karamellizált  hagymát előre elkészíthetjük, az utóbbit csupán melegítsük fel (vagy hagyjuk szobahőmérsékleten). Így a saláta összeállítása csupán 5-10 perc, a főételre tudunk koncentrálni.
    A nádcukor legyen sötét és puha, finom szemcsés – ez könnyebben karamellizálódik (sötét muscovado cukor is jó).
    A füge a vágykeltő ételek egyike, a vörös cikória szimbolikus, így különösen remek alapanyagok egy Valentin napi menübe. Leginkább (igazi) pezsgő passzol mellé italként.
    A füge, mozzarella és cikória saláta kandírozott kesudióval egy tuti szuper recept, érdemes kipróbálni. Partikon is tálalhatjuk, különösen jól mutat egy büféasztalon.

Forrás: www.tutitippek.hu

Tags:


%d bloggers like this:

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás