10 nov Füge – Fügés mozzarellás cikóriasaláta
Romantikus alkalmakra ajánljuk a következő különleges receptet. A füge, mozzarella és cikória saláta nem csupán egy remek kombináció, de kandírozott kesudióval kiegészítve lesz szenzációs, amit előre elkészíthetünk.
Hozzávalók:
- 4 érett füge
- 2 buffalo mozzarella
- 1 nagy lilahagyma
- Kb 1 dl sherry ecet
- 4 ek olívaolaj
- 10 dkg vörös cikória
Kandírozott kesudióhoz:
- 1 tojásfehérje
- 2 ek sötét nádcukor
- Fél tk tengeri só
- 2 tk római köménymag
- 1 tk édeskömény mag
- 20 dkg kesudióbél
Kandírozott kesudióhoz készítése
A sütőt 170 fokra előmelegítjük.
A tojásfehérjét kissé habosra verjük, hozzáadjuk a cukrot, sót és fűszermagokat, majd óvatosan megforgatjuk benne a kesudiókat.
Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe áttöltjük a tojáshabos diókat, egyenletesen elosztjuk. 15 percig sütjük, hűlni hagyjuk.
Saláta készítése:
A sütőt 200 fokra állítjuk.
A hagymát karikákra vágjuk, egy tepsibe szórjuk, leöntjük az ecet felével és 3 ek olajjal. Sózzuk, borsozzuk, fólióval letakarjuk. 25 percig sütjük.
Levesszük a fóliát, visszatesszük a sütőbe addig, amíg a hagyma karamellizálódik. Ez kb 10-15 perc.
Közben cikória leveleket a torzsáról leválasztjuk, olajjal bedörzsöljük és egy grillserpenyőben fél-fél percig mindkét oldalon átsütjük, miközben a maradék sherry ecettel locsolgatjuk. Egy tálaló edénybe kiszedjük, kissé megsózzuk, borsozzuk.
A fügéket négy-négy gerezdre vágjuk, a sajtot falat nagyságú darabokra szaggatjuk.
A grillezett cikória levelekre helyezzük a füge szeleteket, majd rászórjuk a karamellizált hagymát, mozzarella cafatokat és kb 1 maréknyi kandírozott kesudiót.
Kevés olajjal meglocsoljuk, langyosan tálaljuk.
Tippek
Ideális előételként egy romantikus vagy vendégváró menüben.
A maradék kesudiót tálalhatjuk aperitifként pezsgős koktélok mellé – vagy tároljuk légmentesen egy dobozban későbbi borozgató alkalmakra vagy rágcsálnivalónak.
A kandírozott kesúdiót és a karamellizált hagymát előre elkészíthetjük, az utóbbit csupán melegítsük fel (vagy hagyjuk szobahőmérsékleten). Így a saláta összeállítása csupán 5-10 perc, a főételre tudunk koncentrálni.
A nádcukor legyen sötét és puha, finom szemcsés – ez könnyebben karamellizálódik (sötét muscovado cukor is jó).
A füge a vágykeltő ételek egyike, a vörös cikória szimbolikus, így különösen remek alapanyagok egy Valentin napi menübe. Leginkább (igazi) pezsgő passzol mellé italként.
A füge, mozzarella és cikória saláta kandírozott kesudióval egy tuti szuper recept, érdemes kipróbálni. Partikon is tálalhatjuk, különösen jól mutat egy büféasztalon.
Forrás: www.tutitippek.hu