31 dec Fahéjas karamellizált szaftos almatekercs
Ez a könnyű recept bemutatja azt az utolsó pillanatban is elkészíthető fahéjas szószban sült almatekercset, mellyel bármely party fénypontja lehet desszertünk csupán pár hozzávalóval.
A következő recept egyszerűségét és gyorsaságát az adja, hogy levelestésztából is elkészíthetjük, és az alma mellett csak pár alapvető összetevő kell hozzá. A csavart és a zsenialitását továbbá egy szokatlan összetevő nyújtja ennek receptnek, ami nem más, mint a citrom- lime ízű szénsavas üdítőital. Furcsának tűnhet használata, de ezzel végeredményben egy igazán jó, édes szaftot kaphatunk, amit az almákra csepegtethetünk, ráadásul a szén-dioxid segít a tésztának könnyedre sülnie.
Összetevők:
2 db nagy granny smith alma
450 g leveles tészta
170 g vaj
200 g barna cukor
2 csapott teáskanál fahéj
2 teáskanál vaníliakivonat
egy csipet só
240 ml citrom és lime ízű szénsavas üdítőital
Elkészítés:
1.Melegítsük elő a sütőt 180 C°-ra, és kenjünk ki egy nagy tepsit vajjal. Hámozzuk meg és csumázzuk ki az almákat, majd vágjuk őket nyolcadokra. (legpraktikusabb ehhez almaszeletelőt használni)
2.Nyújtsuk ki a leveles tésztát 3-5 mm vastagságúra és vágjunk ki 16 db elnyújtott háromszöget („keskeny pizzaszelet”). A szélesebb végébe fektessen egy almacikkelyt, majd kezdje el feltekerni az almaszeletet, mint egy croissant. Ismételje meg a többi almaszelettel. Fektessük be be a feltekert almákat a kivajazott tepsibe.
3.Egy kis lábosban olvasszuk fel a vajat és barna cukrot, a fahéjjal, vaníliakivonattal, és a csipet sóval. Folyamatos kevergetés mellett főzzük pár percig, majd öntsük le az almákat ezzel a sziruppal.
4.Öntsük fel a tepsit a citrom-lime ízű szénsavas üdítőital, úgy hogy ne mossuk le vele az almákról a fahéjas cukros szirupot, majd süssük az almákat aranyszínűre, kb. 30 perc alatt.
5.A kész bundás almákat még melegen tálaljuk vanília fagylalttal, és kanalazzunk rájuk a fahéjas karemellizált öntetből is.
A legjobb alma az almástekercshez:
Ehhez a recepthez a Granny Smith almát javasoljuk. Frissítő, savanykás ízével, tökéletes egyensúlyt ad ennek az édes desszertnek.