08 aug Egészséges édességek
Egészséges édességek minden napra!
Zabpelyhes-ropogós
Hozzávalók:
20 dkg teljes kiőrlésű liszt
30 dkg zabpehely
1 teáskanál szódabikarbóna
25 dkg vaj
25 dkg akácméz
reszelt citromhéj, kevés darált dió, ízlés szerint kevés őrölt fahéj
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával és a zabpehellyel. Elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a mézet, a citromhéjat, diót és a fahéjat, majd összegyúrjuk. A tésztát kb. két-három ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és kör alakú formákra szaggatjuk. A tallérokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és előmelegített sütőben kb. 175 fokon 10 perc alatt aranybarnára sütjük.
Gesztenyével töltött sült alma
Hozzávalók:
4 db savanykás, közepes méretű alma
10 dkg darált dió
25 dkg natúr gesztenyemassza
kb. 05 dl tej
kevés nádcukor, pár csepp rum
Elkészítés:
A gesztenyemasszát, diót és a nádcukrot a tejjel kikeverjük, pár csepp rummal ízesítjük. Az almákat megmossuk, tetejüket levágjuk és kivágjuk a csumákat. A gesztenyés krémmel megtöltjük a kivájt almákat, majd tűzálló tálban kb. 170 fokon 10-15 percig sütjük.
Házi vaníliás-gyümölcsös pudingcsoda
Hozzávalók:
5 dl zsírszegény tej,
5 dkg kukoricakeményítő,
bourbon vanília por, kevés nádcukor, ízlés szerinti idénygyümölcs
Elkészítés:
A kukoricakeményítőhöz hozzáadjuk a vaníliaport és a nádcukrot, majd kevés tejjel csomómentesre keverjük. A tejet hevíteni kezdjük, majd ha felforrósodott, hozzáöntjük a keményítős masszát és rövid ideig főzzük. Ha besűrűsödött, poharakba öntjük, ízlés szerint gyümölcsdarabkákat keverhetünk hozzá, majd lehűtjük.
Csokis magvak
Törökmogyoró, dió és étcsokoládé segítségével néhány perc alatt finom csemegét készíthetünk. Csak felolvasztjuk a csokoládét egy megfelelő edényben, majd belemártjuk a magvakat és lehűtjük. Válasszunk jó minőségű, legalább 70% kakaótartalmú csokoládét, ami magas antioxidáns és flavonoid tartalma révén hozzájárulhat a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében.
Almachips
Az egyik legegyszerűbben elkészíthető egészséges, édes ropogtatnivaló. Az almát megmossuk és megszárítjuk, majd leheletvékony szeletekre felkarikázzuk. A karikákat egy papírral bélelt tálcán szétterítjük, és meleg helyen néhány napig szárítjuk. Ha ropogósra száradt, olajban sült burgonyaszirom helyett ezt bűntudat nélkül majszolhatjuk, és ráadásul finom is.
Forrás: www.vitaminsziget.hu