14 szept Duplaalmás vaníliás leves
A birsalma és az alma összjátéka teszi selymessé a leves ízvilágát.
Hozzávalók:
5 alma
1 birsalma
1 teáskanál fahéj
Fél teáskanál őrölt szegfűszeg
50 gramm cukor
2 tojássárgája
100 ml habtejszín
2 csomag vaníliás cukor
1 citrom
méz
Elkészítés módja:
A gerezdekre vágott birsalmát mézzel, citromlével lekezeljük, majd sütőbe tesszük, alufóliával letakarjuk, és 190°C-on 30 percig pároljuk, majd a fóliát levéve 5 percig pirítjuk.
A kockára vágott almát egy fazékba tesszük, a cukorral elkeverjük, majd alacsony lángon, fedő alatt teljesen szétfőzzük. Ez nagyjából 15 perc, ekkor megkeverjük, és további 15 percig hagyjuk karamellizálódni – a cél, hogy teljesen szétfőtt, pürészerű elegyet kapjunk. A szétfőtt almát 8 deci vízzel leöntjük, botmixerrel teljesen csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a fahéjat, szegfűszeget, vaníliás cukrot, citromhéjat, citromlevet, majd körülbelül 10 percig főzzük. Egy tálban habverővel elkeverjük a tejszínt és a tojássárgáját, majd a kissé lehűtött, de még meleg levest kis adagokban hozzáadjuk – figyeljünk, hogy ne csapódjon ki. A levest egy szűrőn át visszacsorgatjuk a lábosba. A birsalmagerezdeket egy mélytányér aljára téve és a levest ráöntve tálaljuk.