10 nov Do Chua – vietnami savanyított retek és répa
Ropogós, üdítő savanyúság, ami minden főételt feldob.
Hozzávalók (6 adag):
2 ek cukor
3 közepes sárgarépa
1 ek só
3 ek rizsecet
1 db jégcsapretek
2.5 dl víz
frissen őrölt bors ízlés szerint
Elkészítés módja:
Először előkészítünk egy szélesebb szájú, jól záródó befőttesüveget, amit gondosan kifertőtlenítünk, hogy a zöldségek hosszabb ideig frissek maradjanak. A répát és a retket meghámozzuk, majd az üveg méretéhez igazítva vékony, gyufaszál-szerű csíkokra vágjuk. A színes zöldségeket szépen, függőlegesen elrendezve állítjuk az üvegbe, hogy már ránézésre is étvágygerjesztő legyen.
Közben langyos vízben feloldjuk a cukrot és a sót, majd hozzáöntjük a rizsecetet, és egy kevés borssal megbolondítjuk az egészet. Ezzel az ízes lével teljesen felöntjük az üveget, hogy a zöldségek mindenhol ellepve álljanak benne. Miután lezártuk, hűtőbe tesszük, és hagyjuk, hogy a varázslat megtörténjen: három nap elteltével már élvezhetjük a tökéletesen összeért ízeket.
Felbontás után bátran kóstoljuk meg, és ha úgy érezzük, hogy egy kis plusz só vagy cukor még jobban kiemelné az ízeket, igazítsuk saját ízlésünkhoz. A savanyúság hűtőben akár három hétig is eláll, így bőven lesz időnk élvezni. Szendvicsekhez elsőrangú, de sült húsok mellé is remekül illik.