30 jan Dinnyés finomságok a nagy melegben!
Üdítő és egyszerű finomságok dinnyéből a nagy melegben.
Már itt van a kánikula, amikor a szakértők azt tanácsolják, hogy sok folyadékot fogyasszunk elkerülve így a kiszáradást. Kiváló és finom megoldás a görög- és a sárgadinnye, amelynek itt a szezonja!
Segítünk, hogy feldobjátok és különlegessé tegyétek ezeket a finomságokat!
Görögdinnye gazpacho
Hozzávalók (4 személyre):
- 1 kg görögdinnye
- 1 hagyma
- 1 zöld és 1 piros kaliforniai paprika
- 1 uborka
- 1 gerezd fokhagyma
- 200 gramm zsemlemorzsa
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 2 evőkanál balzsamecet
- só
- fél liter víz
Elkészítés:
A hozzávalókat megmossuk, a dinnyét, a hagymákat meghámozzuk, kis darabokra vágjuk és egy mély tálba tesszük, amelyben könnyen össze tudjuk majd turmixolni. Figyeljünk a dinnyénél, hogy egyetlen kis mag se maradjon, mert kellemetlen később a fogyasztásnál! Amint megvannak a zöldségek, tegyük rá a zsemlemorzsát, az olajat, a sót és az ecetet. Jól keverjük össze, majd öntsük hozzá a vizet és turmixoljuk össze. Tipp: legyen jéghideg a víz, így azonnal tudjuk fogyasztani a levest!
Sárgadinnyés rákkoktél
Hozzávalók:
- 1 db sárgadinnye
- 250 gramm friss rák
- 6 db sült paprika (pl. konzerv)
- 2 főtt tojás
- koktélszósz
- provence-i fűszerkeverék
Elkészítés: Jól mossuk meg a dinnyét és vágjuk ketté- A magokat távolítsuk el és vágjuk kis darabokra a húst. Főzzük meg a rákokat sós babérleveles vízben, majd tisztítsuk meg és tegyük a dinnye két oldalára. Hámozzuk meg a főtt tojást és vágjuk kis darabokra. A paprika esetében is legjobb, ha konzerv sült és hámozott paprika, mert csak összevágjuk és hozzákeverjük a többihez. A koktélszósz esetében választhatsz előre elkészítettet vagy megcsinálhatod te magad is. Ez utóbbihoz szükséged lesz egy kanál majonézre, egy kanál ketchupra, egy kanál narancslére, egy kanál brandyre és egy kiskanál tejszínre, amelyeket jól mixelsz. A tálaláshoz töltsd meg a dinnye felét és provence-i fűszerekkel dekoráld.
Egyrészt tökéletes a mérete a megtöltéshez, másrészt a szép sárga húsa tökéletes összhangot alkot a többi összetevővel!
Friss nyári gyümölcsök csokoládéfürdőben
Hozzávalók:
- Fél görögdinnye
- Fél sárgadinnye
- Olvasztott csokoládé
Ez a desszert annyira egyszerű és megtanulható, hogy a kicsik és nagyok kedvence lesz! Mosd meg a dinnyéket, vágd vastagabb cikkekre és tedd tepsibe. Olvaszd fel a csokoládét és öntsd a dinnyékre. Mikor az egészet bevonta a finom csoki, tedd a hűtőbe, hogy a csoki megszilárduljon és máris fogyasztható!