22 júl Datolyás paradicsomsaláta
Az édes datolya és a karamellizált cherry paradicsom adja a saláta különleges ízvilágát.
Hozzávalók:
8-10 cherry paradicsom
néhány szem datolya
egy evőkanálnyi halszósz
1 lime
bazsalikom
Egyszerűen elkészíthető, de kizárólag ínyenceknek ajánlott paradicsomsaláta, amelyben a kontrasztoké a főszerep: az édes datolyák és a karamellizált koktélparadicsomok találkoznak a halszósz mély umami ízével. A New Yorkból származó recept szerint ezek együttesen egy olyan illatos öntetet alkotnak, amely átitatja a vastag szeletekre vágott friss paradicsomot, míg a friss lime a paradicsom mellett másfajta savanyú ízt kölcsönöz a salátának. A kulcs a türelem, mivel a karamellizálódásig sütött cherry paradicsomokoz a datolyát és a kevés halszószt hozzáadva le kell hűteni, majd ebben kell megfürdetni pár frissen vágott paradicsszeletet, hogy végül jöhessen a lime és a bazsalikom. A recept különlegessége, hogy a kevés halszósz miatt a pradicsomban található glutamát új életre kel, és felszínre tör az umami íz.