02 jún Cukkini – Fetás-cukkinis lepénykék
Ha valaki csak a rántott cukkinit ismerné…
Hozzávalók:
- 40 dkg cukkini
- 1 fej vöröshagyma
- 2 tojás
- 1-1 evőkanál morzsolt bazsalikom, snidling és petrezselyem (apróra vágott)
- 10 dkg liszt
- fél citrom (leve)
- 12,5 dkg feta sajt
- 2 evőkanál olívaolaj
A szószhoz:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
- 1 doboz hámozott paradicsom (konzerv)
- őrölt bors
- só
Elkészítés:
A cukkinikat megmossuk, lereszeljük. A hagymát apróra vágjuk. Salátástálban összekeverjük a tojásokat, a cukkinit, a hagymát, a zöldfűszereket, a lisztet és a citromlét. Sóval, borssal ízesítjük, és belemorzsoljuk a sajtot. 1 kávéskanál olajat serpenyőben megmelegítünk, 1 evőkanál krémet teszünk bele, kissé laposra nyomjuk, hogy vastag, kerek lepénykét kapjunk, és nagylángon egyik oldalát 3 percig sütjük. Fakanállal megfordítjuk, majd a másik oldalát is megsütjük. Minden darabot így megsütünk, és melegen tartjuk. A szószhoz az olajat megmelegítjük, beletesszük az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát és a kakukkfüvet, majd a paradicsomokat a levükkel együtt. Lefedjük, és 15 percig pároljuk, végül sóval, borssal ízesítjük. Személyenként 3-4 lepénykét tálra teszünk, negyed citromot adunk mellé, és a szósszal meglocsoljuk.
Adhatunk mellé zöldborsóval összekevert bulgurt (bulgurt a bioboltokban, szupermarketekben vásárolhatunk).