29 márc Cukkini
A cukkini a tökfélék családjába tartozó zöldségféle, az utóbbi években fedetük föl ismét.
A kabakosok családjába tartozó cukkini rokona a dinnyének, töknek, uborkának és patisszonnak. A tökfélék Közép-Amerikából kerültek Európába. A cukkini 10-30 cm hosszú, színe a világostól a sötétzöldig változik. Főszezonja májustól októberig tart, az üvegházi termesztésnek hála ma már egész évben kapható hazánkban is.
Miért fogyasszuk?
Egyrészt, mivel nagy a víztartalma (96%), ezért kevés energia található benne. Szénhidrát-és fehérjetartalma is csekély, ezért cukorbetegek diétájában is kitűnően szerepelhet. Fehérjetartalma is alacsony. Vitamintartalma nem kiemelkedő, de tartalmaz B1- és B2-, valamint valamennyi B3-vitamint. Ásványi anyag tartalma már kedvezőbb, kálium-, kalcium-, magnézium- és vas-tartalma nem elhanyagolható.
Másrészt mivel, kiváló húspótló! Jól színesíti és bővíti az étrendet. Készíthető belőle főzelék, lecsó, prökölt, pástétom, fasírozott, rakott, sült egytálétel, de még savanyúság is!