07 okt Csirkés kukoricakrémleves
Selymesen lágy, mégis tartalmas – igazi melengető fogás.
Hozzávalók:
250 g csemegekukorica (friss vagy fagyasztott, fele villával kissé összetörve)
2–3 csirkecombfilé (bőr nélkül, felkockázva)
1 csirkemellfilé (bőr nélkül, felkockázva)
300 ml erős csirkealaplé
200 g levélzöldség (például spenót vagy kel), vékonyra szeletelve
1 szál szárzeller
1 póréhagyma, finomra vágva
⅓ fej vöröshagyma, apróra kockázva (elhagyható)
25 g vaj
25 g liszt
250 ml tej
1 evőkanál olívaolaj + 1 teáskanál külön
egy kis csokor snidling, apróra vágva
só, frissen őrölt bors ízlés szerint
Elkészítés módja:
Először elkészítjük az alapot: a vajat egy lábasban megolvasztjuk, majd hozzákeverjük a lisztet, és pár percig folyamatosan kevergetve pirítjuk. Ezután apránként, habverővel vagy spatulával adagoljuk hozzá a tejet, ügyelve arra, hogy sima, csomómentes krémet kapjunk. Lassan felforraljuk, majd pár percig hagyjuk sűrűsödni. Amikor már jó sűrű, visszavesszük a lángot, és további öt percig főzzük, gyakran megkeverve. Közben egy serpenyőben az olívaolajat felhevítjük, és a csirkekockákat addig pirítjuk, amíg a szélek enyhén megkapják aranylószínüket. A húst félretesszük, majd ha használunk hagymát, azt lassú tűzön puhára pároljuk. A csirkét és a keletkezett szaftot visszaforgatjuk a fehér alapba, és együtt főzzük még körülbelül 15 percig, amíg a hús teljesen átfő. Egy másik edényben kevés olajon megfonnyasztjuk a szárzellert és a póréhagymát, majd hozzáadjuk a csirkés alapot és a forró csirkelevest. Az egészet gyöngyözve főzzük, majd belekeverjük a kukoricát, és öt percig hagyjuk rotyogni. Végül a zöld leveleket is hozzáadjuk, amelyek egy perc alatt szépen összeesnek. Tálaláskor megszórjuk friss snidlinggel, és azonnal kínáljuk.