08 jún Csirkemellbe göngyölt gouda sajtos spárga
Hozzávalók:
- 4 szelet csirkemell
- 400 g zöldspárga
- 100 g gouda sajt (lehetőség szerint szeletelt)
- 1 cikk fokhagyma
- só, bors
- 1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A klorofillban és antioxidánsokban gazdag zöldspárgát megtisztítjuk, a csirkemellszeleteket pedig sózzuk, borsozzuk és a fokhagymás olívaolajjal lekenjük. Ezután a csirkemellszeletek közepére helyezünk 1 szelet gouda sajtot, 3-4 darab megtisztított zöldspárgát és körbe göngyöljük. A göngyöleget szükség esetén 1-1 darab fogpiszkáló segítségével összetűzzük és sütőpappírra helyezzük. 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.
Érdekesség:
A spárga szezonja Magyarországon április közepétől június végéig tart. A spárga hazai fogyasztása sajnos igen alacsony, a termés 95 százalékát pedig exportáruként külföldre szállítják. A spárga egy energiaszegény zöldség, ami mikrotápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban is igen gazdag, így egy tudatos életmódváltásba is könnyedén beilleszthető.
Bővelkedik továbbá K- és C-vitaminban, káliumban, folátban és bioaktív anyagokban. A spárgából szezonalitása alatt készíthetünk párolt vagy sült köretet, krémlevest, galettet, töltött ételeket, de nyersen is megkóstolhatjuk.
Készítette: Bálint Anna, dietetikus