08 máj Csiperkegomba a táplálkozásban
A gombák közül először a csiperkegombát kezdték el termeszteni, s napjainkban is ebből termeszt és fogyaszt a legtöbbet a világ népessége.
Fehér és barna kalapú változata ismert. A két gombafajta között elsősorban a kalap színében és az eltarthatóságban van különbség. A barna csiperke 2-3 nappal tovább tárolható minőségromlás nélkül. Csiperkegombából az időtől és a hozzávalóktól függően az egyszerű fogásoktól kezdve akár ételkölteményeket is az asztalra varázsolhatunk.
100 g csiperkegomba tápanyag-összetétele (napi szükséglet arányában):
40 kcal (14%), 5,9 g fehérje (11%), 0,2 g zsír (0,2%), 0,002 mg D-vitamin (36%), 0,13 mg B 2 – vitamin (8%), 4,6 mg niacin (28%), 1,8 mg pantoténsav (23%), 0,025 mg folsav (13%), 0,37 mg réz (26%), 47 mg foszfor (47%), 26 mg magnézium (8%).
GOMBA A KONYHÁBAN
Rendkívül gyorsan elő- és elkészíthetjük, ezért a háziasszonyok, egyedülállók és nyugdíjasok körében kedvelt.
Ha gombát vásárolunk, mindenképpen csak a friss és tetszetős termékeket vegyük meg, mivel a gomba egy gyorsan romló élelmiszer. Mindenképpen 0-4 °C között tároljuk. Fontos, hogy tárolás előtt ne mossuk meg, csak közvetlen felhasználás előtt. A gombát papírzacskóban, vagy edényben tároljuk.
Felhasználás előtt tiszta kefével, vagy késsel kaparva tisztítjuk meg. A tönk alján lévő esetleges szennyeződéseket éles késsel távolítjuk el, majd a gombát folyó víz alatt mossuk meg. Ne áztassuk vízben, mert egyrészt értékes tápanyagai kioldódnak, másrészt megszívja magát vízzel, amelyet elkészítés közben már nehéz elpárologtatni. Fontos, hogy a gombát soha ne hámozzuk meg! Az értékes táp- és ízanyagok jó része ugyanis épp a kalap felbőre alatt van. Ha fagyasztani szeretnénk, akkor fagyasztás előtt pároljuk át és töröljük szárazra.
Összeállította: Ferencz Anita FruitVeB