11 jan Cseresznye – Cseresznyedzsem
Ritkán készítünk cseresznyéből lekvárt, dzsemet, pedig érdemes kipróbálni. Itt a recept!
Hozzávalók:
- 2 kg cseresznye
- 1 kg kandiscukor
- 2,5 dl víz
- 2 dl sör
Elkészítés:
A vizet felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot, és közepes lángon a cukor teljes feloldódásáig főzzük. A cseresznyét kimagozzuk, majd a sziruppal és a sörrel együtt mély lábosba tesszük. Összekeverjük, gézzel letakarjuk, és 24 órán át hideg helyen pihentetjük. Másnap megkeverjük, és lecsöpögtetjük. A szirupot felforraljuk, 5 percig kislángon főzzük, majd beletesszük a cseresznyét. Még 10-15 percig kislángon főzzük, míg a cseresznyék áttetszőek lesznek. Forró vízzel kiöblített és megszárított üvegekbe töltjük, és rögtön lezárjuk.
Jó tudni!
Cukor nélkül nincs lekvár! Ha a kristálycukor tökéletes ehhez a recepthez, kipróbálhatjuk barna cukorral is, ami egyébként egzotikus gyümölcsökhöz kitűnő. Ha mézet (akácméz, levendulaméz) használunk, bánjunk vele csínján, és csak az utolsó pillanatban adjuk a lekvárhoz, hogy ne forrjon!