Cékla – Céklás-kecskesajtos rizottó

Színes újdonság! Hozzávalók: 
2 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, ízlés szerint zeller, 50 dkg arborio rizs, 1 liter húsleves (lehet kicsit több is, szükség esetén kockából is készíthetjük), 1-1,5 dl száraz fehérbor vagy száraz vermut, 10 dkg vaj, 3 evőkanál olívaolaj, só, frissen őrölt bors, 1 nagyobb cékla, 15 dkg kecskesajt, 5-10 dkg kockázott baconszalonna 

Elkészítés:
Az alaprizottóhoz a 2 fej vöröshagymát és a 4 gerzd fokhagymát nagyon apróra vágjuk.
Egy magasabb falú lábosban felmelegítjük az olívaolajat, majd hozzáadjuk a vöröshagymát (Dinsztelhetjük vaj és olaj keverékén is.) Közepes lángon pároljuk, majd mikor már üveges, hozzáadjuk a fokhagymát. Pár perc múlva nagyobbra vesszük a lángot, és ráborítjuk a rizst. 
Alaposan megkeverjük, hogy az olaj mindenhol érje a szemeket. Folyamatosan kevergetve pirítjuk, míg a rizs szinte átlátszóvá válik, majd hozzáöntjük a bort. Egy-két percig így pirítjuk, ezalatt elillan az alkohol aromája. A lángot alacsonyabbra állítjuk, az alapléből pedig egy merőkanálnyit adunk a rizshez, és folyamatosan kevergetjük. Megvárjuk, míg beissza, majd jöhet a következő adag.
Egészen addig ismételjük a műveletet, míg tart az alapléből és a rizsszemek kb. 20 perc után meg nem puhulnak. (Akkor az igazi a rizottó, ha a rizs külső része teljesen szétfőtt, a belseje pedig puha.)
Elzárjuk alatta a lángot, és hozzákeverjük a vajat. 10-15 percig fedő alatt pihentetjük, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A céklát alufóliába tekerjük, és sütőben 200 C fokon 1-1,5 óra alatt puhára sütjük.
Kockára vágjuk, és a kész rizottóhoz keverjük. A szintén kockára vágott kecskesajtot is hozzáadjuk, és alaposan elkeverjük. Ha túl sűrűnek érezzük, az alaplével hígíthatjuk a rizottót.
Tálalás előtt megszórjuk pirított baconkockákkal, a tetejét pedig szeletnyi kecskesajttal díszítjük. Elsőre kicsit furcsa fogásnak tűnhet, de megéri kipróbálni, mert tényleg isteni!

(Forrás: Nők Lapja Konyha) 

  • cékla
Tags:


%d bloggers like this:

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás