B3-vitamin

Más néven niacin.

A szervezetnek a megemésztett táplálékból energiát előállító két enzim felépítéséhez van szüksége B3-vitaminra, azaz niacinra. A niacint a szervezet maga is elő tudja állítani. 

A B3-vitamin csökkenti a koleszterinszintet, valamint segíthet az alkoholizmusban és a szénanáthában szenvedőknek (gátolja a hisztamin felszabadulását). A sejtek működéséhez, emésztőrendszer egészségéhez, a táplálék hasznosulásához, a bőr egészségéhez nélkülözhetetlen. 

Legjobb forrása a csirkehús, sertéshús, marhahús, a cheddar sajt, a tőkehal, a korpás kenyér, a hüvelyesek, datolya, füge, szilva, tojás, zöldségfélék, teljes őrlésű termékek, zöld leveles zöldségek, tojás. 

Optimális napi mennyisége 20-30 mg/nap. 

Hiánya esetén gyakori fejfájás, émelygés, száraz bőr, fogínygyulladás, étvágytalanság, alvászavar tünetei jelentkeznek.  



%d bloggers like this:

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás