20 jan Aszalt kajszibarack tápanyagértéke
Az aszalt kajszibarack tápanyagértéke.
Aszalás esetén kajszibarackból válasszuk a nem túl érett, sárga húsú fajtát. Ha pár pillanatra forró vízbe mártjuk a gyümölcsöt, a héja nagyon könnyen és szépen lejön. Ezután megfelezzük és kivesszük a magját, majd a fél gyümölcsöket a szárítórácsra tesszük domború részükkel felfelé. A magas víztartalom miatt aszalás előtt célszerű a kajszit kicsit szikkasztani. 1 kg kajsziból 15 dkg aszalvány készíthető.
Tápanyagérték
Víz
g
30.89
Energia
kcal
241
Energia
kJ
1009
Protein
g
3.39
Zsír
g
0.51
Szénhidrát
g
62.64
Rost
g
7.3
Cukor
g
53.44
Szacharóz
g
7.89
Glükóz-dextróz
g
33.08
Fruktóz
g
12.47
Keményítő
g
0.35
Ásványi anyagok
Kalcium (Ca)
mg
55
Vas (Fe )
mg
2.66
Magnézium (Mg)
mg
32
Foszfor (P)
mg
71
Kálium (K)
mg
1162
Nátrium (Na)
mg
10
Cink (Zn)
mg
0.39
Réz (Cu)
mg
0.343
Mangán (Mn)
mg
0.235
Szelén (Se)
mcg
2.2
Vitaminok
C
mg
1.0
Thiamin
mg
0.015
Riboflavin
mg
0.074
Niacin
mg
2.589
Pantoténsav
mg
0.516
B6
mg
0.143
A
mcg_RAE
180
Béta-karotin
mcg
2163
E
mg
4.33
K
mcg
3,1