15 okt Almazselé
Az almalekvár egyszerű változata, népszerű karácsonyi ajándék Amerikában.
Hozzávalók:
1,5 kg alma
1 citrom
750 g cukor
Elkészítés módja:
A citromot meghámozzuk, majd a héját 1,5 liter vízbe tesszük a szeletelt almákkal együtt. Forraljuk fel a vizet, majd kicsit vegyük le a lángot, és hagyjuk 30-40 percet főni, a cél, hogy az almák puhára főjenek. Kanállal merjük át az almákat és a folyadékot egy nagy tál fölé helyezett lekvárszűrő zsákba, és hagyjuk, hogy a lé lassan lecsöpögjön (ne próbáljuk meg kinyomni, mert akkor zavarossá válik). Ha lehet, hagyjuk egy egész éjszakán át csöpögni. A lecsöpögött folyadékot tegyük mérlegre, és súlyának a háromnegyedét adjuk hozzá cukorban (tehát 1 kg folyadékhoz 750 gramm cukrot). Tegyük a folyadékot egy nagy lábosba, öntsük nyakon egy citrom levével, és 5 percig melegítsük, de ne forraljuk fel (ekkorra a cukor teljesen fel fog oldódni). Csak most kezdjük el forralni, és forraljuk legalább 10 percig, közben távolítsunk el az oldatból minden olyan dolgot, ami a felszínre úszik. A folyadékot öntsük steril befőttesüvegekbe, majd lehűtés előtt zárjuk is le. Az anyag megzselésedik, hűvös helyen 3 hónapig is eltartható.