11 szept Almás-habos sütemény
Posted at 12:57h
in Receptek
Igazi klasszikus ez az almás-habos sütemény, amibe igazi élmény beleharapni: a hab ropogós, az almás réteg fűszeres és szaftos, a tészta pedig szuper omlós. Próbáljátok ki Ti is, mert bizony érdemes!
Hozzávalók / 12 adag
Almás töltelékhez:
- 1.7 kg alma
- 125 g nádcukor
- 1 citromból nyert citromhéj
- 1 citromból nyert citromlé
- 1 teáskanál fahéj
- 0.5 teáskanál szegfűszeg
Tésztához:
- 18 dkg vaj
- 80 g cukor
- 4 db tojássárgája
- 25 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 75 ml tej
Habhoz:
- 4 db tojásfehérje
- 10 dkg cukor
Elkészítés
Almás töltelék:
- Az almákat megmossuk, meghámozzuk, lereszeljük, és egy lábasba öntjük.
- Hozzáadjuk a nádcukrot, a citrom héját és levét, valamint a fahéjat és a szegfűszeget. Összekeverjük, és puhára pároljuk.
Tészta:
- A puha vajat a cukorral és a tojássárgákkal habosra keverjük.
- Hozzáadjuk a lisztet, valamint a sütőport és a tejet, és összekeverjük. Ne ijedjünk meg, ha ragadósnak találjuk a masszát, így jó!
- Egy 20x30cm-es tepsit kivajazunk-kilisztezünk, és belekanalazzuk a tésztát. Spatulával elegyengetjük, majd rákanalazzuk a párolt almát, és azt is elsimítjuk.
- 185°C-ra előmelegített sütőben 25 percet sütjük.
Hab:
- A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük – akkor jó, ha a tálból fejjel lefelé fordítva sem folyik ki a hab.
- Az elősütött tészta és almaréteg tetejére kanalazzuk a tojáshabot. Egyenletese elterítjük rajta, és villával mintát húzunk bele.
- 145°C-os sütőben 20 percet szárítjuk, amíg a hab teteje megkeményedik, de a belseje még puha marad.
- Hagyjuk kicsit kihűlni a süteményt, majd felkockázva tálaljuk.
- sütési hőfok: 145°C
- tepsi mérete: 20×30 cm