11 nov Almás-fahéjas palacsinta
Friss almakockákkal és tejszínhabbal is tálalható.
Hozzávalók
2 bögre teljes kiőrlésű liszt
¼ bögre csomagolt világos barna cukor
1 evőkanál őrölt fahéj, plusz több a tálaláshoz
1 evőkanál sütőpor
3/4 teáskanál só
1 bögre zsíros tej, plusz szükség szerint még több tej
3/4 bögre író
2 nagy tojás
1 1/2 bögre reszelt alma (kb. 3 almából)
1 evőkanál citromlé
1 teáskanál vaníliakivonat
4 evőkanál sózott vaj, megolvasztva és kissé lehűtve, plusz még több a sütőlaphoz és a tálaláshoz.
Tejszínhab és kockára vágott alma a tálaláshoz.
Elkészítés
1. Keverjük össze a lisztet, a barna cukrot, a fahéjat, a sütőport és a sót egy nagy tálban.
2. Egy külön tálban keverjük össze a tejet, az írót, a tojásokat, a reszelt almát, a citromlevet és a vaníliát. Lassan csorgassuk bele az olvasztott vajat, közben élénken keverjük fel.
3. Egy gumispatula segítségével kezdjük el óvatosan keverni a száraz hozzávalókat, miközben lassan beleöntjük a nedves hozzávalókat, majd hajtogassuk a tésztát. Addig folytassuk a hajtogatást, amíg minden össze nem áll, de a tésztának még mindig darabosnak kell lennie. Fedjük le a tálat fóliával, és hagyjuk pihenni a pulton 45 percig vagy 1 óráig.
4. Közepes lángon melegítsünk fel egy nagyobb serpenyőt. Ha a tészta sűrű, és vékonyabb palacsintát szeretnénk, adjunk hozzá legfeljebb 1/4 csészével több tejet. Kenjük ki a serpenyőt vajjal, és minden palacsintához öntsünk 1/4-1/3 csésze tésztát a serpenyőbe. Addig hagyjuk sülni, amíg buborékok képződnek a felszínén, majd fordítsuk meg, és süssük további 1-1½ percig. Tejszínhabbal, kockára vágott almával és egy csipetnyi fahéjjal tálaljuk.