12 júl Alakbarát dinnye fagylalt
Hozzávalók:
- 30 dkg görögdinnye
- 4 ek. eritrit (vagy cukor)
- 2.5 dl 10%-os habtejszín
- 1 fél citromból nyert citromlé
Elkészítés:
A dinnyéből eltávolítjuk a magokat, a héját levágjuk, majd a gyümölcshúst felkockázzuk. (A 30 dkg a héj és a magok nélkül értendő.) A tejszínben elkeverjük a mézet vagy a kristálycukrot, belenyomjuk a fél citrom levét, majd kevergetve felfőzzük. A langyosra hűlt tejszínt a dinnyekockákkal együtt turmixgépbe öntjük, vagy botmixerrel pépesítjük. Ezután fedeles műanyag edénybe tesszük, és legalább 6 órán keresztül fagyasztjuk. Eközben óránként egyszer átkeverjük, majd visszatesszük a fagyasztóba. A negyedik-ötödik keveréstől, amikor már kezd fagyott állaga lenni a fagylaltunknak, keverjük minél habosabbra, hogy még finomabb legyen. Észre fogjuk venni, hogy ettől megnő a fagylalt térfogata, és végül egy kellemes, könnyű állagú fagylaltot kapunk.
Érdekesség:
Az eritrit vagy eritritol egy cukoralkohol (poliol) típusú édesítőszer, amely a gyümölcsökben is (pl.: körte, dinnye, szőlő) természetes módon előfordul. Mivel energiatartalma és szénhidráttartalma is nulla, az eritrit tökéletesen kiválthatja a cukrot, mézet, vagy egyéb édesítőszereket. Általánosságban elmondható, hogy a többi poliollal ellentétben az eritrit a vékonybélben gyorsan felszívódik, ezáltal a vastagbélbe nem jut el, így az ott található baktériumok nem erjesztik. Ennek köszönhetően az eritrit, és az azzal édesített élelmiszerek a legtöbb embernél nem okoznak olyan emésztőrendszeri panaszokat, mint például a puffadás, vagy a hasmenés.
Készítette: Bálint Anna, dietetikus