Gombafélék Zöldségek és gyümölcsök

A shiitake gomba jótékony hatásai

A Távol-Keleten, ,,véraktivátornak” tartják, és többféle panasz és betegség megszüntetésére és gyógyítására használták.

Magyarországon évente több mint 20 tonna gombát állítanak elő, de hazai piacra csak töredéke kerül magas ára és ismeretlensége miatt.

 

Shiitake, a véraktivátor

A Távol-Keleten, ,,véraktivátornak” tartják, és többféle panasz és betegség (pl. meghűlés, gyermekek kanyarója, tüdőgyulladás, gyomorfájás, fejfájás, általános gyengeség, vízkórság, fekete himlő) megszüntetésére és gyógyítására használták.

Kínában azok között a „gyógynövények” között említik, amelyek többféle öregedés elleni anyagot tartalmaznak.

Japánban hagyományosan gyomorfekély, köszvény, székrekedés, rövidlátás, allergiák, aranyér, gennyedések és szexuális zavarok kezelésére használták. A XIV. század óta ismert tumornövekedést gátló hatása.

 

 

A shiitake gomba fontos kálium- és cinkforrás (immunvédekezés). Szárazanyagának mintegy 14%-a aminosav (ennek 40%-a esszenciális). Szénhidráttartalma 67%, zsírtartalma 4%, rosttartalma magas, nukleinsav-tartalma 7% körüli (a gabonáké 1-4%, a húsoké 2,2-5,7%), a benne lévő vitaminok közül pedig a B1-, B2- és D2-vitamin elővitaminja (ergoszterin) érdemel említést.

 

Gyógyhatásai

Számos állat- és humán kísérletet végeztek el annak érdekében, hogy megismerjék a gomba termőtestének, micéliumkultúrájának és izolált anyagainak (lentinán, KS-2, eritadenin, LEM = Lentinula edodes micélium) a legfontosabb hatásait.

Ezek az alábbiakban foglalhatók össze:

1.) antivirális (pl. A-típusú influenza, mumpsz, herpesz, HIV, Epstein-Barr- és hepatitis B-vírusokkal szemben),

2.) baktérium- és gombaellenes,

3.) immunstimuláns (elsősorban a KS-2-nek nevezett poliszacharid és lentinán, mely anyagok mobilizálják a falósejteket és más védekező mechanizmusokat),

4.) tumorgátló (benzaldehid-, lentinan- és KS 2-tartalmának köszönhetően),

5.) májvédő és a máj gyulladásos folyamatait enyhítő (elsősorban a micéliumkivonat),

6.) vérnyomáscsökkentő, LDL-koleszterinszintet csökkentő és az érelmeszesedés folyamatát lassító (eritadeninnek köszönhetően),

7.) a cukorbetegség kialakulását lassító (a lentinán serkenti az inzulintermelést), valamint

8.) általános erősítő és élénkítő hatás (ez lehet a magyarázata a feltételezett potencianövelő hatásnak).

 

Legfőbb alkalmazási területei

A shiitake immunrendszerünk bástyája. A friss és a szárított gombát, a termőtestből és a micéliumkultúrából előállított standardizált kivonatokat, valamint a lentinánt és egyéb shiitake hatóanyagokat leggyakrabban a legyengült immunfunkciók helyreállítására, rákos megbetegedések (pl. gyomor-, máj-, végbél- és tüdőrák, valamint leukémia) megelőzésére és kiegészítő kezelésére, valamint meghűlés, hörgőgyulladás, influenza és más vírusfertőzések megelőzésére, illetve kezelésére és a krónikusan magas koleszterinszint csökkentésére használják. Idős embereknél fontos immunstabilizáló anyag (fiatalít), fiataloknak pedig a stressz és a fáradtság ellen nyújthat segítséget.

 

Hová menjek shiitake gombát szedni?

Nagyon ritkán ökopiacon, bioboltokban kapható friss shiitake gomba, amelyből pörkölt, gombaleves készíthető. Leginkább javasolt fogyasztása a szárított gomba termőtest, illetve a micéliumkultúrából készült kivonat. Ez kapszulázott formában cégünknél elérhető.

 

Forrás: Babulaka Péter: Értékes gyógyanyagaink, a gombák (Természetgyógyász Magazin, 2007. szeptember, XIII. évfolyam 9. szám)

 

 

  • gomba

Mi a véleményed?

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás