24 júl A ribizli bogyókat kiváló táplálkozási értékek jellemzik
A legnagyobb ribizli termelő az Európai Unióban Lengyelország, a világon pedig a dobogó második fokán áll, egyedül Oroszország előzi meg. Legnagyobb területen a fekete ribizlit termelik a lengyelek, összesen 30 ezer hektáron, a színes ribizlit pedig 13 ezer hektáron. Az elmúlt évben a különböző ribizli fajtákból 126 ezer tonna termett. Ebben az évben az időjárás kedvezőtlen volta miatt feltehetően a termés 20% – kal lehet kevesebb, mint tavaly. Fő termőterülete Lublin körzetében van. Bár ezek a gyümölcsök számos, az egészséget támogató tulajdonsággal rendelkeznek, nem olyan népszerűek, mint például a málna. A friss fekete ribizli más országokban kevésbé ismert, ezért ott főként feldolgozott formában fogyasztják. Ehhez bizonyosan hozzájárul, a friss fekete ribizli fanyar, savanykás íze. Pedig jó tudni, hogy a nyers fekete ribizli egészségvédő hatás tekintetében magasan veri az összes többi piros bogyós gyümölcsöt. A ribizli bogyókat kiváló táplálkozási értékek jellemzik. Az ásványi sók, pektinek és vitaminok tartalmának köszönhetően minden embernek az étrendjébe ajánlott beilleszteni, hiszen az antioxidáns tartalmának köszönhetően az egészség megtartásában rendkívül fontos szerepet játszanak. A becslések szerint a fekete ribizli termés 90%-a a lengyel feldolgozóiparba vándorol, elsősorban gyümölcslevek, fagyasztott élelmiszerek, dzsemek és tinktúrák előállításához használják fel.
Bővebb információt itt talál.