25 aug A legendás hagymás bab
Bud Spencer kedvence.
Hozzávalók
- 400 g fehérbab (konzerv)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 5 dkg kolozsvári szalonna
- 1 közepes paradicsom
- 2 teáskanál füstölt pirospaprika
- 800 g vörösbab (konzerv)
- 1 evőkanál cukor
- 1 db chili
- 5 dkg füstölt szalonna
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés módja
Először apró kockákra vágjuk a szalonnát, majd egy nagy serpenyőben lassan kiolvasztjuk, hogy minden csepp íz felszabaduljon. Amikor már ropogósan sercegnek, hozzáadjuk a vékony karikákra szelt hagymát, és hagyjuk, hogy szép lassan megpuhuljon, közben aranyszínűvé váljon. Ekkor rászórjuk a cukrot, amitől az egész kap egy karamelles csavart, és még pár percig együtt pároljuk.
Most jönnek a fűszerek: só, bors, füstölt paprika, valamint a felkarikázott chili, hogy egy kis tüzet is vigyünk a történetbe. A paradicsomot apró darabokra vágva dobjuk a serpenyőbe, majd a kétféle babot is hozzáadjuk. Fontos trükk: a konzerv levének csak a felét öntsük le, mert a szaftosság titka éppen ebben rejlik.
Ezután nincs más dolgunk, mint türelmesen várni: kis lángon, lassan főzzük, körülbelül fél órán át, amíg az egész besűrűsödik, és selymes, gazdag raguvá alakul. Akkor tudjuk, hogy elkészült, ha a leve már nem híg, hanem kellemesen szaftos, és minden falatban ott van a füst, a hagyma édessége és a bab telt íze.
Ez az étel nem véletlenül vált legendává – Bud Spencer filmjeiben ugyanúgy ikonikus, mint a magyar konyhában.