A legendás hagymás bab

Bud Spencer kedvence.

Hozzávalók

  • 400 g fehérbab (konzerv)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 5 dkg kolozsvári szalonna
  • 1 közepes paradicsom
  • 2 teáskanál füstölt pirospaprika
  • 800 g vörösbab (konzerv)
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 db chili
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés módja

Először apró kockákra vágjuk a szalonnát, majd egy nagy serpenyőben lassan kiolvasztjuk, hogy minden csepp íz felszabaduljon. Amikor már ropogósan sercegnek, hozzáadjuk a vékony karikákra szelt hagymát, és hagyjuk, hogy szép lassan megpuhuljon, közben aranyszínűvé váljon. Ekkor rászórjuk a cukrot, amitől az egész kap egy karamelles csavart, és még pár percig együtt pároljuk.

Most jönnek a fűszerek: só, bors, füstölt paprika, valamint a felkarikázott chili, hogy egy kis tüzet is vigyünk a történetbe. A paradicsomot apró darabokra vágva dobjuk a serpenyőbe, majd a kétféle babot is hozzáadjuk. Fontos trükk: a konzerv levének csak a felét öntsük le, mert a szaftosság titka éppen ebben rejlik.

Ezután nincs más dolgunk, mint türelmesen várni: kis lángon, lassan főzzük, körülbelül fél órán át, amíg az egész besűrűsödik, és selymes, gazdag raguvá alakul. Akkor tudjuk, hogy elkészült, ha a leve már nem híg, hanem kellemesen szaftos, és minden falatban ott van a füst, a hagyma édessége és a bab telt íze.

Ez az étel nem véletlenül vált legendává – Bud Spencer filmjeiben ugyanúgy ikonikus, mint a magyar konyhában.



A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás