08 aug A citromos cukkinilekvár sültekhez vagy süteménybe töltve az igazi
Egy újabb ötlet cukkinire.
A sokoldalú cukkinit többnyire rántani vagy tölteni szokták, pedig remek palacsinta és lekvár is készíthető belőle.
A citromos cukkinilekvár receptje
Amire szükség van
- 1,5 kg cukkini
- 2 db citrom
- 50 dkg kristálycukor
- 1 csomag 3:1-ben dzsemfix (elhagyható)
- 10 db citromfű levél
Így készül
A citromokat alaposan mossuk meg, vágjuk ketté, csavarjuk ki, de csak a magokat szedjük ki belőle, a gyümölcshús kerüljön a citromléhez. Öntsük egy nagyobb fazékba, rakjuk mellé a héjakat, valamint gézdarabba kötve, vagy teafűtartóban a citromfűleveleket, majd a cukrot is.
Tegyük alacsony hőfokon a tűzhelyre és főzzük bugyogásig. (Ekkor a citromhéjat vegyük ki belőle, mert kesernyés ízt adhat a lekvárnak, ha sokáig főzzük!)
Közben a cukkinit megmossuk, hámozzuk, a magos részét eltávolítjuk és nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. Beletesszük a szirupba és időnként megkeverve puhára főzzük. Botmixerrel pürésítjük, majd addig főzzük tovább, míg a megfelelő sűrűséget eléri. (Vagy kicsivel előbb, ha beletesszük a dzsemfixet, amivel a tasakján leírtak szerint járunk el).
Az előkészített, frissen elmosott üvegeket sütőben, egy tepsibe téve, 120 fokon szárítom, fertőtlenítem kb. 20 percig. A kész, még forró lekvárral teljesen feltöltöm, majd lezárom és pár percre fejre állítom őket. Száraz dunsztban hűlnek ki, utána a kamra polcaira költöznek.
A citromfűlevél elmaradhat, vagy tehet helyette menta levelet, aki szereti. Akár egy maréknyi, friss levendulavirág is kerülhet bele, nagyon finom ízű lesz tőle. Ínyenceknek javasolják– ízlés szerint adagolt – reszelt gyömbérrel!