A citromos cukkinilekvár sültekhez vagy süteménybe töltve az igazi

Egy újabb ötlet cukkinire.

A sokoldalú cukkinit többnyire rántani vagy tölteni szokták, pedig remek palacsinta és lekvár is készíthető belőle.

A citromos cukkinilekvár receptje

Amire szükség van

  • 1,5 kg cukkini
  • 2 db citrom
  • 50 dkg kristálycukor
  • 1 csomag 3:1-ben dzsemfix (elhagyható)
  • 10 db citromfű levél

Így készül

A citromokat alaposan mossuk meg, vágjuk ketté, csavarjuk ki, de csak a magokat szedjük ki belőle, a gyümölcshús kerüljön a citromléhez. Öntsük egy nagyobb fazékba, rakjuk mellé a héjakat, valamint gézdarabba kötve, vagy teafűtartóban a citromfűleveleket, majd a cukrot is.

Tegyük alacsony hőfokon a tűzhelyre és főzzük bugyogásig. (Ekkor a citromhéjat vegyük ki belőle, mert kesernyés ízt adhat a lekvárnak, ha sokáig főzzük!)

Közben a cukkinit megmossuk, hámozzuk, a magos részét eltávolítjuk és nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. Beletesszük a szirupba és időnként megkeverve puhára főzzük. Botmixerrel pürésítjük, majd addig főzzük tovább, míg a megfelelő sűrűséget eléri. (Vagy kicsivel előbb, ha beletesszük a dzsemfixet, amivel a tasakján leírtak szerint járunk el).

Az előkészített, frissen elmosott üvegeket sütőben, egy tepsibe téve, 120 fokon szárítom, fertőtlenítem kb. 20 percig. A kész, még forró lekvárral teljesen feltöltöm, majd lezárom és pár percre fejre állítom őket. Száraz dunsztban hűlnek ki, utána a kamra polcaira költöznek.

A citromfűlevél elmaradhat, vagy tehet helyette menta levelet, aki szereti. Akár egy maréknyi, friss levendulavirág is kerülhet bele, nagyon finom ízű lesz tőle. Ínyenceknek javasolják– ízlés szerint adagolt – reszelt gyömbérrel!

 

Forrás: https://hobbikert.hu/magazin/a-citromos-cukkinilekvar-sultekhez-vagy-sutemenybe-toltve-az-igazi.html?fbclid=IwAR0fxlix_ynu5XX08Tu-AvSTSSG2IdL7SeEARmgGAUmhoBRe4ru_hGPWOeo



%d bloggers like this:

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás