11 nov Nyomelemek
Nevükhöz hűen csak nyomokban, egészen icipici mennyiségben szükségesek a szervezet számára, ugyanakkor ez a nagyon kicsike mennyiség egyben létfontosságú is!
A vitaminok mellett igen fontosak egyes szervetlen ásványi anyagok, a nyomelemek is. Nyomelemek nélkül a vitaminok sem képesek kifejteni hatásukat, és a nyomelemek hiánya ugyanúgy hiánybetegségeket okoz, mint a vitaminoké. Pár vitamint a szervezet képes maga is létrehozni, de ásványi anyagokból egyetlen egyet sem!
Bár a szervezet egészséges működéséhez körülbelül 18 különböző ásványi anyag szükséges, ezek közül hat olyan van, melynek fontossága miatt ajánlott napi beviteli mennyiségét is meghatározták. Ezek a jód, a kalcium, a cink, a foszfor, a vas és a magnézium (a periódusos táblán narancssárgával jelölt elemek).
H
He
Li
Be
B
C
N
O
F
Ne
Na
Mg
Al
Si
P
S
Cl
Ar
K
Ca
Sc
Ti
V
Cr
Mn
Fe
Co
Ni
Cu
Zn
Ga
Ge
As
Se
Br
Kr
Rb
Sr
Y
Zr
Nb
Mo
Tc
Ru
Rh
Pd
Ag
Cd
In
Sn
Sb
Te
I
Xe
CS
Ba
Hf
Ta
W
Re
Os
Ir
Pt
Au
Hg
Tl
Pb
Bi
Po
At
Rn
Fr
Ra
További szükséges nyomelemek a klór, a kobalt, a réz, a mangán, a molibdén, a kálium, a szelén, a nátrium, a króm, a vanádium, a kén és a fluor (sárgával jelölt elemek).
Néhány rövid mondat erejéig térjünk ki néhány nyomelemre, melyeket zöldségekből, gyümölcsökből nyerhetünk!
Kalcium
A szervezetben legnagyobb mennyiségben megtalálható ásványi anyag. A kalcium javasolt napi adagja felnőtteknek 800-1200 mg.
A foszforral együtt felelős a csontok és a fogak egészségéért, a magnéziummal karöltve pedig a normális szívműködésért, és vérkeringésért is felel. Segíti az idegrendszer működését, elsősorban az ingerületátvitelt.
Az emberi test kalciumtartalma (1-1,5 kg) legnagyobbrészt a csontokban és fogakban található. A felnőtt ember csonjai kalciumtartalmának mintegy 20%-a felszívódik, majd újrapótlódik, ami során az elhaltak helyére új csontsejtek nőnek. A kalcium megfelelő felszívódásához elegendő mennyiségű D-vitamin szükséges. A kalcium hatása leginkább A-, C-, és D-vitaminnal, valamint vassal, magnéziummal és foszforral együtt érvényesül.
Hiánybetegségei az angolkór, csontlágyulás, csontritkulás.
Fő természetes forrásai: tejtermékek, szójabab, hal, bab, zöldfőzelékek, amerikai mogyoró, napraforgómag.
Klór
A szervezetben kloridionok formájában van jelen. Szabályozza a vér sav-bázis egyensúlyát, segíti a máj helyes működését. Napi bevitele nincs meghatározva, de átlagos szintű sófogyasztás mellett a szervezet elég klórhoz jut.
Hiánybetegsége: hajhullás és a fogak elvesztése.
Fő forrásai: asztali kősó, olajbogyó, tengeri moszat.
Réz
A réz javasolt napi bevitele felnőtteknek 2-3 mg. Rézre ban szükség ahhoz, hogy a vas a vértestek hemoglobinjába beépülhessen. Emésztését követően gyorsan, 15 perc alatt a véráramba kerül. Segít a tirozin nevű aminosav hasznosulásában, ami során az a haj és a bőr pigment (festék) faktorává válik. Nélkülözhetetlen a C-vitamin hasznosulásában.
Hiánybetegsége: vérszegénység, ödéma.
Fő természetes forrásai: szárazbab és borsó, szilva, teljes őrlésű búza, borjú- és marhamáj, tengeri halak, rákok.
Jód
Javasolt napi bevitele felnőtteknek 150 mikrogramm. A szervezet jódtartalmának mintegy kétharmada a pajzsmirigyben halmozódik föl. A pajzsmirigy az anyagcserét szabályozza, ezért helytelen működése lassítja a szellemi tevékenységet, testsúlynövekedéshez és energiaszegénységhez vezet. Megfelelő mennyiségű jód segít elégetni a zsírfölösleget, elősegíti a növekedést, javítja a szellemi frisseséget, segyt fenntartani a haj, bőr és köröm egészségét.
Hiánybetegsége a golyva.
Fő természetes forrásai: Jódban gazdag talajon nőtt főzelékfélék, hagyma, tengeri moszatok, tengeri halak, rákok.
Vas
Javasolt napi felvétele felnőtteknek 10-18 mg, terhes és szoptató anyáknak ennek akár háromszorosa. Az elfogyasztott vasnak csak kb 8%-a szívódik föl ténylegesen. Egy 75 kg-os felnőtt szervezetében kb 4 gramm vas található.
A vas nélkülözhetetlen mikroelem, szükséges a hemoglobin képződéséhez, valamint a mioglobin (az izmok vörös festékanyaga) és egyes enzimek keletkezéséhez. A szervezet vastartalékainak nagy része a vörös vértestek hemoglobinjában található, és annak négyhónapos újratermelődési ciklusa során rendszeresen lebomlik, majd újrahasznosul. A vas segíti a növekedést, fokozza az elenállóképességet, segít elejét venni a fáradtságnak.
Hiánybetegége: vashiányos anémia.
Fő természetes forrásai: sertés- és marhamáj, szív és vese, vörös húsok, őszibarack, dió, bab, spárga, zabpehely, tojássárgája.
Magnézium
Napi ajánlott bevitele felnőtteknek 300-450 mg. A magnézium szükséges a normális kalcium-, nátrium-, kálium- és foszforegyensúlyhoz és ioncseréhez, valamint a C-vitamin hasznosulásához. Nélkülözhetetlen az idegek és izmok rendes működéséhez. Gátolja a kalcium tartalmú epe- és vesekövek kialakulását. Fontos szerepe van a vércukor energiává alakításában. A felnőtt emebri test kb 20 mg magnéziumot tartalmaz.
A magnézium A-vitaminnal, kalciummal és foszforral együtt hat legjobban.
Fő természetes forrásai: füge, citrom, grapefruit, mandula, dió, sötétzöld főzelékfélék, alma.
Mangán
Napi szükséglet kb 2,5-5 mg. A mangánnak a biotin, a B1- és a C-vitamin hasznosulásához szükséges enzimek aktiválásában van jelentős szerepe. A normális csontszerkezethez, valamint a tiroxin, a pajzsmirigyhormon képződéséhez is szükséges. FOntos szerepe van a normális szaporodásban és a központi idegrendszer hibátlan működésében. Elúsegíti a normális izomreflexeket.
Hiánybetegsége az ataxia.
Fő természetes forrásai: dió, zöldlevelű főzelékfélék, borsó, répa, tojássárgája.
Molibdén
Becsült napi szükséglete 150-500 mikrogramm. Elősegíti a szénhidrát- és zsíranyagcserét. A vas hasznosításáért felelős enzim elengedhetetlen kelléke.
Hiánybetegsége nem ismert.
Fő természetes forrásai: sötétzöld levelű főzelékfélék, hüvelyesek, teljes gabonaszemek.
Kálium
Felnőttek esetében 1800-5700 mg közötti mennyiségű káliumion napi felvétele normálisnak mondható. A nátriumionok a káliumionokkal karöltve szabályozzák a szervezet folyadékegyensúlyát, és szabályozzák a szív ritmusát. A normális kálium-nátrium egyensúly eltolódása ideg- és izomműködési zavarokat eredményezhet. A kálium az agy oxigénellátásának javítása révén segíti a gondolkozást. Segíti a test salakanyagainak ürülését. Közreműködik a magas vérnyomás csökkentésében. Segíti az allergia kezelését.
Hiánybetegsége: ödéma, hypoglycaemia.
Fő természetes forrásai: citrusgyümölcsök, kantalupdinnye, paradicsom, torma, zöldlevelű főzelékfélék, banán, menta, napraforgómag, burgonya.
Szelén
Javasolt napi adagja nincs meghatározva, de átlagosan 50-200 mikrogramm között normális. Az E-vitaminhoz hasonlóan antioxidáns hatású, lassítja a sejtek öregedését. Közömbösíti egyes rákkeltő anyagok hatását, enyhíti a menopauza alatti hőhullámokat és rossz közérzetet, akadályozza a fejbőr korpásodását.
Hiánybetegsége az ellenállóképesség korai csökkenése.
Legfőbb természetes forrásai: Búzacsíra, korpa, hagyma, paradicsom, brokkoli, tonhal.
A szelén E-vitaminnal együtt szinergista (egymást erősítő) hatással bír.
Nátrium
A nátriumnak nincs meghatározott napi bevitele, de minden liter vízre, amit megiszunk, 1g nátrium-klorid (asztali só) fogyasztásával, vagyis naponta mintegy 1100-3000 mg-al célszerű számolni. A nátriumot és a káliumot az életfolyamatok nélkülözhetetlen anyagaként ismerjük. A szervezetben nátriumion alakjában fordul elő. A nátrium segít a vér kálium- és egyéb ásványianyag tartalmának normális szinten tartásában. Segít megakadályozni a magas hőterhelés káros hatásait (kimerültség, hőguta), valamint segíti az izmok és idegek megfelelő működését. Túlzott fogyasztása a szervezet káliumszintjének csökkenéséhez, és magas vérnyomáshoz vezet, ezért igyekezni kell sófogyasztásunkat kordában tartani!
Hiánybetegsége a szénhidrátok elégtelen emésztése, esetleg neuralgia.
Fő forrásai: asztali (kő)só, sárgarépa, répa, articsóka, rák, vese, szalonna.
Kén
Nincs rá meghatározva javasolt napi bevitel. A kén nélkülözhetetlen az egészséges haj, bőr és körmök számára. Segíti az agy működéséhez szükséges oxigénegyensúly fenntartásában. A B-komplex vitaminjaiban szabályozza a szervezet alapvető anyagcsere-folyamatait, és előfordul a fehérjéket alkotó néhány aminosavban is. Közreműködik a máj epe-elválasztásában. Segít a baktériumfertőzések leküzdésében.
Hiánybetegsége nem ismert.
Főbb természetes forrásai: szárazbab, sovány marhahús, káposzta, hal, tojás.