Kovászos uborka

Hozzávalók:

  • 3 kg uborka (kovászolni való, mérettől függően)
  • 1 fej fokhagyma (ízlés szerint)
  • 1 csokor kapor
  • 1 szelet kenyér (lehetőleg adalékmentes kovászos)
  • 4 ek só (literenként 1 ek)
  • 4 l víz

Elkészítés: A vizet sóval elkeverve feltesszük forrni, majd langyosra hűtjük. Az uborkát folyó víz alatt alaposan megmossuk, ha szükséges szivacs segítségével megsikáljuk. A tiszta uborka végeit levágjuk, oldalát pedig bevagdossuk. A tiszta befőttesüveg aljára bőségesen tegyünk a kaporból és a megtisztított fokhagymadarabokból, majd szépen pakoljuk bele az uborkákat, öntsük fel langyos vízzel, a tetejére pedig tegyünk egy szelet kovászos kenyeret és zárjuk le egy tányérral. 3-4 nap után az uborkákat átrakhatjuk műanyag edénybe, melyet érdemes a kovászos uborka leszűrt lével nyakon önteni, lezárni és hűtőben tárolni.

Érdekesség:

A kovászos uborka erjesztés, más néven fermentáció útján készül. A fermentált táplálékokról elmondható, hogy tápanyagokban, pre- és probiotikumokban gazdagok, melyek elősegítik emésztőrendszerünk egészséges működését és segítik a bélmozgást. Mivel természetes úton erjed, nem tartalmaz tartósítószert. A- és C – vitaminban gazdag, emellett pedig olyan értékes ásványi anyagokat tartalmaz, mint a magnézium, a kálium és a foszfor. Fogyasztása székrekedés, puffadás, gombás fertőzések, legyengült immunrendszer, vagy esetleg depresszió esetén különösen ajánlott.

Készítette: Bálint Anna, dietetikus

Tags:
,


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás