Hogyan készítsünk házi asztalt gyümölcsöt?!

A tartósító eljárások egyik legnépszerűbb formája az aszalás. A tartósítás egy módszer, amellyel megőrizzük az élelmiszer lényeges tulajdonságait, vagy megakadályozzuk az élelmiszer romlását. Aszalás során kivonjuk a gyümölcs nedvesség tartalmát, mely során koncentráltabbá válik az élelmiszer, így megnő az energia-, fehérje-, zsír-, szénhidráttartalma a friss nyersanyaghoz képest. Az aszalás során a vitamin-, ásványi anyag tartalom is változik. Például: az aszalt alma négyszer több káliumot tartalmaz, mint egy azonos tömegű friss alma.

Négy fontos tipp az aszaláshoz:

  1. Fontos, hogy az aszalni kívánt gyümölcs épp és egészséges legyen.
  2. A gyümölcsöt az aszalás előtt alaposan meg kell mosni és tisztítani.
  3. Aszalni aszalhatunk asztalon a szabadban, szellős, szélvédett helye, vagy aszalógéppel, vagy sütőben, nyitott sütőajtó mellett, 60–65°C-on, a meleg levegő keverésével.
  4. A szabadban aszaláskor a gyümölcsöket naponta többször át kell forgatni és körülbelül 8-10 nap alatt készülnek el.

Készítette: Schlenk-Bálint Anna

Dietetikus/Sport-specifikus dietetikai szakember



A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás