Fogyassz legalább négy adag zöldséget és gyümölcsöt naponta!

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által kiadott táplálkozási ajánlás alapján, a napi ételeink felét javasolt zöldségeknek és gyümölcsöknek kitennie. Az OKOSTÁNYÉR szerint prevenciós egészségmegőrzés céljából javasolt naponta 4 adagot, a 4 adagból 1 adagot nyersen, adagonként pedig legalább 40 dekagrammot elfogyasztani az adott szezonális zöldségből, gyümölcsből.

Miért is fontos a zöldség és gyümölcs fogyasztás?

  • A zöldségek és gyümölcsök kiemelkedő táplálkozás-élettani szerepet töltenek be szervezetünk megfelelő működése érdekében.
  • Magas vitamin, ásványi anyag és antioxidáns tartalmuknak köszönhetően számos betegség kockázatának kialakulását csökkentik.
  • Magas élelmi rosttartalmuk révén elősegítik a megfelelő bélműködést, továbbá teltségérzetet okoznak.
  •  Zömmel alacsony kalória tartalmúak. (Bár vannak kivételek, mint például: az avokádó, de ez az élelmiszer is tele van olyan tápanyagokkal, melyek nélkülözhetetlenek szervezetünk számára.)
  • Jótékony hatással bírnak a zsír-és szénhidrát anyagcsere folyamatokra a szervezetben.
  • Nagy részük magas folyadék tartalmú, ezért hasznosan hozzájárulnak a napi folyadékbevitelünkhöz is.

Lehetőség szerint ajánlott friss, idénynek megfelelő zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. A zöldségek és gyümölcsök kitűnően beilleszthetőek minden étkezésbe és nassolás helyett is kiváló lehetőséget nyújthatnak!

Készítette: Bálint Anna, dietetikus



A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás